Crna Gora i primorje je idealno za posetu tokom zime kada je u našoj zemlji vreme hladno, pa su velike su šanse da će vas tamo dočekati znatno prijatnije temperature i sunčano vreme. Ukoliko ste ipak više raspoloženi za planine i sneg, takvu vrstu zimovanja takođe možete pronaći u ovoj zemlji.


Zato ne oklevajte i proverite koja mesta u Crnoj Gori mogu biti odlična za zimski odmor.

Crna Gora i more u zimskom periodu – za ljubitelje mirnijeg odmora

Koliko god čudno zvučalo, ovo je sjajna opcija za svakoga ko ne voli hladnoću i sneg, a želi da odmor provede uz što manje gužve. Pored mora se uvek osećamo smirenije i srećnije, a udisanje morskog vazduha utiče na zdraviji san. Koje god mesto da izaberete, izenadiće vas spokoj i lepota koju tokom zime mogu imati mesta pored mora, a zbog toplijeg vremena ćete se osećati kao da je proleće.

Ostrvo cveća, Bokokotorski zaliv (Foto: N.Tošić/UžiceMedia)


Tivat je poznata luka u Crnoj Gori koja će vam pružiti luksuzni spa odmor, uz opuštanje u saunama i na masažama, nakon kojih ćete uživati u šolji toplog napitka sa pogledom na more. Ako želite da se dobro zabavite dok ste na moru zimi, idealan period za posetu Crnoj Gori je dve nedelje pred početak Velikog uskršnjeg posta kada se održava Kotorski karneval. Ovo je manifestacija koja ima traidiciju dugu 500 godina.


Tokom februara se u Herceg Novom održava Praznik mimoze, u okviru kojeg se služe riba i vino, praćeni povorkama mažoretkinja, koncertima i zanimljivim običajem suđenja karnevalu. Ono na šta svakako treba da računate ako se tokom zime odlučite da odete na crnogorsko primorje su znatno manje cene. Ako volite more, a ne želite da ga se odreknete ni tokom hladnijih meseci, sada vidite da ima dovoljno razloga da se tamo zaputite čak i tada.


Crna Gora, planine – adrenalinski sportovi i šetnje po prirodi

Đurđevića Tara (Foto: Iz arhive UžiceMedia)


Ko god planira putovanje ove zime, trebalo bi da razmotri neku od planina Crne Gore koje će vam omogućiti pravo zimsko uživanje.

Durmitor – planina izuzetnih lepota

Durmitor je planina koja je zbog svojih prirodnih bogatstva i lepota proglašena za nacionalni park još 1952. godine. Njegov reljef čini velika visoravan na 1500 metara nadmorske visine okružena visokim planinskim vrhovima. Najviši vrh ove planinine je Bobotov kuk na 2.523m, a posebnu zanimljivost ove planine čini 18 ledničkih jezera jedinstvene lepote. Ova jezera je narod prozvao ‘gorske oči’, a najpoznatije među njima je Crno jezero čije okruženje će svakoga oduševiti.


Žabljak je naselje smešteno na ovoj visoravni Durmitora u kome ćete vrlo jednostavno naći smeštaj u nekom od apartmana ili planinskih brvnara. Nedaleko od njega su dva ski centra – Javorovača i Savin Kuk u kojima se možete baviti ovim omiljenim zimskim sportom. Sigurno je da ćete na ovoj planini koju mnogi nazivaju najlepšom na Balkanu doživeti pravi zimski odmor.

Bjelasica – pitomi predeli u srcu Crne Gore

Bjelasica se nalazi u samom srcu Crne Gore, u blizini Kolašina. Njene prirodne granice prave dve reke – Tara i Lim. Zbog jednog dela terena koji je idealan za zimske sportove, na ovoj planini se nalaze ski staze koje su u razvoju.
Međutim, na Bjelasici ćete uživati i u dugim šetnjama, odmoru i opuštanju. Karakteriše je netaknuta priroda, a mnogima je ovo omiljena planina U Crnoj Gori. Osim u osvajanju vrhova, na njoj možete posetiti i neko od jezera, među kojima je najpoznatije Biogradsko jezero ili uživati u obilasku planine na konjima.

Eko selo Nevidio lepo i leti i zimi (Fotoi: N.Tošić/UžiceMedia)

Prokletije – divljina između tri države

Prokletije čine deo arktičkih Alpa Evrope, a od 2009. godine su proglašene za Nacionalni park. Nalaze se na 60 kilometara od Skadarskog jezera, na tromeđi između Crne Gore, Srbije i Albanije i u svakoj od ovih zemalja imaju po jedan Nacionalni park, što govori o autentičnosti i bogatoj prirodi ovih predela.


Ona privlači veliki broj posetilaca širom Evrope u svako doba godine, a uzdiže se smerom jugozapad-severoistok i predstavlja pandan primorskim planinama Crne Gore. Najviši vrh Prokletija je Jezerski vrh na 2.694. metara nadmorske visine. Ova divlja planina je bogata kristalno čistim jezerima i rekama koje prave prirodne granice između tri države u okviru kojih se prostire.


Infrastruktura na Prokletijama u odnosu na druge planine Balkanskog poluostrva je slabije razvijena što je čini jednom od retkih planina na kojoj je priroda zaista autentična i netaknuta. Zato je za one koji su raspoloženi za pravu divljinu i prirodu koja očarava, ovo pravi izbor koji će vas zadiviti svojim lepotama.

Prokletije, divljina između tri države (Foto: N.Tošić UžiceMedia)


Jedno je sigurno – u zimskoj turističkoj ponudi Crne Gore možete da izabere pravi zimski odmor koji će odgovoriti na sva vaša očekivanja!

- Advertisement -