Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetih 40 mučenika, u narodu poznat kao Mladenci, jer su stradalnici bili mladići. Praznik mladih bračnih parova uvek se obeležava u vreme Vaskršnjeg posta. Međutim, kada Mladenci padnu u Čistu sedmicu, pravilo je da se pomeri na vikend pre.

Prema starim narodnim verovanjima, na Mladence bi trebalo da dođu svi gosti koji su bili na svadbenom veselju. Ipak, običaji su se menjali, pa danas najčešće bračnom paru koji slavi Mladence u goste dolazi samo najuža familija, kumovi i bliski prijatelji. Iako se nekada ovaj praznik slavio isključivo u kući mladenaca, neretko savremeni supružnici odlučuju da praznik proslave u restoranu ili kafiću. Shodno novonastaloj situaciji Mladenci će se danas obeležiti u užem porodičnom krugu.

Osim ovakvih običaja, za današnji praznik vezuju se i brojna verovanja. Jedno od njih je da bi hrana koja se priprema trebalo da bude posna, zbog zdravlja i napretka dece mladih supružnika. Stariji kažu da se nekada na Mladence jeo med, kuvana kopriva i zelje, kako bi se očistila krv.

Ipak, najpoznatiji, najočuvaniji i najviše poštovan običaj za Mladence jeste da žene ustaju rano i mese kolačiće od pšeničnog brašna. Oni su u narodu poznati kao mladenčići i simbolizuju dug, srećan i sladak bračni život. Simbolično, mladenčići se premazuju medom i nude svim gostima koji toga dana dolaze u kuću mladog bračnog para.

Za Mladence se obično mesi 40 mladenčića, jer se 22. marta crkva priseća 40 vojnika u gradu Savastiji. Oni su 320. godine, za vreme cara Likinija, prešli u hrišćanstvo, uprkos njegovoj izričitoj zabrani. Zbog svoje vere, hrišćanski vojnici bili su pogubljeni.

Vlada i verovanje da kakvo vreme bude na Mladence, takvo će biti čitavo proleće.

- Advertisement -