Staparsku banju su posetili planinari iz Beograda i do nas su stigle fotografije sa ovog lokaliteta i iz kanjona Đetinje. Uz fotografije stoji i kraći opis:

– Pešačenjem ka Užicu nailazite na banju u selu Stapari. Stari je termalni lokalitet u zapadnoj Srbiji. Ovde su pronađeni kupališni ostaci iz rimskog doba. Lekoviti izvori koričćeni su neprestano i od srednjeg veka do danas. Voda pogoduje obolelim od kožnih bolesti i reumatskih oboljenja, – zapisao je Opačič, uz podsećanje da su poslednjih godina volonteri samoinicijativno uređivali banju.

Dodajmo da su planirani radovi na uređenju ovog prostora, te da je urađeno Idejno rešenje uređenja donjeg dela Staparske banje. Tim koji je sačinio ovaj predlog čine, Ivana Marković, Danijela Krstić i Ruža Penezić, urbanisti i arhitekte preduzeća Užice razvoj.

Idejnim rešenjem je predviđeno da se uradi pristup lokaciji, potom da je potrebno urediti i nivelisati teren, u cilju obezbeđivanja uređenog prostora za veći broj korisnika.

Planira se uređenje postojećeg pešačkog pristupa sa stepeništem, koji se nastavlja na stepenište obrađeno kamenom pored bazena.

Zatim, izgradnja zida, dela za roštilj, drvene nadstrešnice, sto, potreban broj klupa, kao i hortikulturno uređenje prostora.

Na planinarenju i upoznavanju Užica i okoline nastale su ove sjajne fotografije Duška Opačića iz kanjona Đetinje i Staparske banje. Ukoliko i vi imate lepe fotografije lokaliteta u našoj okolini rado ćemo ih objaviti na portalu Užicemedia.

Foto: Duško Opačić

 

- Advertisement -