Blažena Marija ili Blaga Marija – praznik  koji pravoslavni vernici proslavljaju 4. avgusta, posvećen je Mariji Magdaleni. Prema svetim spisima, Marija Magdalena rođena je u gorskim delovima Sirije, u blizini grada Magdale, zbog čega je dobila ime Magdalena.

Današnji dan je spomen na Mariju Magdalenu. Ona je bila rodom iz gorskih predela Sirije, oko grada Magdale, zbog čega je i dobila ime Magdalena. U mladosti je bila grešnica ali ju je Isus izbavio od grehova. Kasnije je postala njegova učenica, pratila ga je i slušala njegove propovedi.

Blažena Marija Marija Magdalena

Posle Hristovog vaskrsenja putuje u Rim da caru Tiberiju crvenim jajetom objasni Hristovo vaskrsenje. Tom prilikom, ona je pred carem optužila Pontija Pilata, koji nije hteo da zaštiti Isusa, nego mu je nevinom izrekao smrtnu kaznu. Kasnije je Pilat lišen svog visokog dostojanstva i prognan u zapadnu Evropu, gde je i skončao. Iz Rima je Marija Magdalena otišla u Efes, kod apostola Jovana Bogoslova i tu je nakon nekog vremena umrla.

Prema Jevanđeljima, posle Vaskrsenja Gospod joj se dva puta javio. Život je završila mirno u Efesu, a njene svete mošti kasnije su prenete u Carigrad, gde je sahranjena u njoj posvećenom ruskom hramu.

Crkva Ružica na Kalemegdanu (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Poštovana kod Srba, posebno među ženama

Inače, Marija Magdalena se u Žitijima svetih pominje kao „mironosica ravnoapostolska“. Zajedno sa Presvetom Bogorodicom tugovala je pod raspetim Hristom na Golgoti i tri puta je posetila njegov grob.

Veoma je poštovana u Srba, naročito među ženama. Spada u nepokretne praznike i iako nema „crveno slovo“ u crkvenom kalendaru, toga dana se, kao ni na Ognjenu Mariju i Svetu Petku ništa ne radi u kući niti u polju.

Narodno verovanje

Smatra se da je Blažena Marija ili Blaga Marija zaštitnica žena, pa postoji verovnaje da uz molitvu i paljenje sveće žene danas mogu zamoliti i pomisliti jednu želju, tražiti njeno ispunjenje i svetiteljka ih svakako neće odbiti.

Iako praznik nije obeležen crvenim slovom, običaj je da se na današnji dan ne obavljaju fizički i kućni poslovi, već se praznik posvećuje molitvi, radosti i unutrašnjem miru.

Po narodnom verovanju, bila je sestra Svetog Ilije pa su zato danas moguće vremenske nepogode, grmljavina i grad, pa se u narodu kaže da „brat i sestra razgovaraju“. 

Manastir Mileševa kod Prijepolja (Foto: IZ arhive UžiceMedia)

Hroniku kovid -19 tokom avgusta možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelni podaci o kovidu za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije tokom avgusta možete pogledati OVDE

- Advertisement -