Bespovratno 600 miliona dinara – Za dodelu bespovratnih sredstava i pravo da podnesu zahtev za kredit kod Fonda, imaju preduzetnice, mikro i mala privredna društva koji su registrovani u Agenciji za privredne registre, čiji je osnivač i zakonski zastupnik žena. Iznos ukupno odobrenih sredstava po zahtevu ne može biti manji od 400.000 dinara, niti veći od šest miliona dinara.

Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žensko preduzetništvo u 2023. sprovodi Ministarstvo privrede u saradnji sa Fondom za razvoj Republike Srbije.

Bespovratno 600 miliona dinara obezbeđeno je za sprovođenje ovog programa. Preostali iznos investicionog ulaganja privrednih subjekata finansiraće se iz kredita Fonda.

Pravo da se prijave na Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava i pravo da podnesu zahtev za kredit kod Fonda, imaju preduzetnice, mikro i mala privredna društva koji su registrovani u Agenciji za privredne registre, čiji je osnivač i zakonski zastupnik žena.

U privrednom društvu koje ima više osnivača, minimalni udeo koji mora biti u vlasništvu jedne ili više žena je 50 odsto i jedan od zakonskih zastupnika mora biti žena.

Maksimalni iznos kreditnih i bespovratnih sredstava za koje preduzetnice mogu da konkurišu je šest miliona dinara, odnosno 12 miliona dinara za preduzetnice registrovane pre 2021. godine koje zapošljavaju najmanje pet zaposlenih na dan 31. decembra 2022. godine.

Ulaganja koja se mogu finansirati u okviru ovog Programa obuhvataju:

  • kupovinu mašina/opreme/alata, nove računarske opreme i softvera i vozila;
  • tekuće održavanje i/ili adaptaciju poslovnog i/ili proizvodnog prostora;
  • operativne troškove;


Javni poziv je otvoren do utroška sredstava, detaljnije informacije i potrebnu dokumentaciju zainteresovani mogu pronaći na portalu preduzetništva: www.preduzetnistvo.gov.rs, kao i na sajtu Ministarstva privrede: www.privreda.gov.rs i Fonda za razvoj: www.fondzarazvoj.gov.rs.

Preduzetnice na skupu, juna ove godine, u Hotelu „Palisad“ (Foto: Opština Čajetina Arhiva UM)

Žensko preduzetništvo bila je tema konferencije organizovane pod sloganom „Svako to može“, u organizaciji Udruženja građana „Zlata“ u saradnji sa Savetom za Rodnu ravnopravnost Opštine Čajetina. Razgovaralo se o poslovnoj, emotivnoj, prodajnoj i ličnoj edukaciji…

Bespovratno 600 miliona dinara ove godine, a u okviru programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2020. godini Ministarstvo je opredelilo 850 miliona dinara kao bespovratna sredstva…

Za još informacija, tekstova iz privredepratite naš sajt!

- Advertisement -