U okviru programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2020. godini Ministarstvo je opredelilo 850 miliona dinara kao bespovratna sredstva, a reč je o kombinaciji granta koji čini do 20 odsto investicije, odnosno do 30 odsto za privredne subjekte koji pripadaju četvrtoj grupi razvijenosti i povoljnih kredita Fonda za razvoj.

Za početnike u poslovanju Ministarstvo je obezbedilo 150 miliona dinara bespovratnih sredstava, a program je kombinacija granta koji može činiti 30 odsto investicije, odnosno do 40 odsto ukupne investicije za firme iz nerazvijenih lokalnih samouprava, dok će se preostali iznos finansirati iz kredita Fonda.

Ministarstvo privrede je u budžetu za 2020. godinu obezbedilo tri milijarde dinara za tri programa za razvojne projekte, za početnike u poslovanju i nabavku opreme.

Programom podrške malim i srednjim preduzećima za nabavku nove opreme u 2020. godini, Ministarstvo je obezbedilo dve milijarde dinara za bespovratna sredstva, a javni poziv za partnere u sufinansiranju, odnosno banke i lizing kompanije objavljen je prošle nedelje.

Po okončanju izbora partnera i potpisivanja ugovora, Ministarstvo privrede će raspisati i javni poziv za mikro, mala i srednja preduzeća, preduzetnike i zadruge, za dodelu bespovratne pomoći.

Program koji se sprovodi u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije i odabranim poslovnim bankama i lizing kompanijama je koncipiran tako da grant može činiti 25 odsto neto vrednosti opreme, 70 odsto te vrednosti finansiraju partneri kreditom ili lizingom, dok preostalih pet odsto čini učešće samog preduzeća.

- Advertisement -