Aranđelovdan jedna od najvećih slava kod pravoslavaca, odnosno svetog duha Arhangela (anđela) Mihaila, prvog anđela za koga se veruje da je ravan Bogu. Postoji i verovanje da se na današnji treba moliti za ozdravljenje, jer Arhangel Mihailo naročito pomaže bolesnima i nemoćnima.

Slavi se u jesen, a po narodnom verovanju kad su sveci delili uloge, Arhangel Mihailo dobio je jesenje i zimsko vreme – vreme zime i zimskih teškoća. Govori se da u ovo vreme Arhangel luta svetom obučen u prosjaka da izgrdi nevernike i pomogne nevoljnicima.

Jedno narodno verovanje kaže da se prema vremenskim uslovima na ovaj dan može odrediti kakva će biti godina. Kaže se, kakvo je vreme na Aranđelovdan, tako će biti tokom cele zime i proleća!

Aranđelovdan jedna od najvećih slava – narodna verovanja i običaji

U nekim krajevima Srbije, ovaj anđeo se slavi i kao zaštitnik stočara jer se veruje da samo on može oterati vukove.

U pojedinim delovima Srbije postoji pogrešno verovanje da na današnji dan nipošto ne treba praviti žito pošto se ne slavi klasičan svetac već anđeo.

Međutim, Srpska pravoslavna crkva smatra da danas upravo treba praviti žito jer je u pitanju zvanična slava, bez obzira što nije u pitanju svetac koji je istorijska ličnost.

U narodu postoji verovanje da na Aranđelovdan ne treba obavljati nikakve kućne poslove, usisavati, prati prozore, prati veš…

Takođe se veruje da za ovaj praznik ne treba da se sprema žito jer je jer se Arhangel Mihailo smatra živim svetiteljem. Patrijar Pavle je govorio da se to obavezno mora raditi. „Kuvana pšenica nije simbol smrti, već života onih koji su živeli i koji žive u veri sa Bogom i svojom Krsnom slavom. Istina je, takođe, da su svi sveci živi, jer u Bogu niko ne može biti mrtav – Bog je Bog živih, a ne mrtvih“, objasnio je.

Veruje se da ovaj zimski svetac luta prerušen u prosjaka kako bi nevernike usmerio na pravi put, a nevoljnicima pomogao. U nekim krajevima Srbije Arhangela Mihaila smatraju i zaštitnikom stočara.

Postoji i verovanje da se na današnji treba moliti za ozdravljenje, jer Arhangel Mihailo naročito pomaže bolesnima i nemoćnima.

Aranđelovdan je bio krsna slava Nemanjića.

Naslovna fotografija: Crkva na Zlatiboru

Pogledajte i druge tekstove, putopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -