Šef odseka za sanitarni nadzor u užičkom sektoru za inspekcijske poslove pri Ministarstvu zdravlja Republike Srbije obavestio je hotele i odmarališta sa najvećim smeštajnim kapacitetima na Zlatiboru da voda u njihovim česmama nije ispravna za piće, zbog čega je naša dužnost i obaveza da, kao ozbiljna i odgovorna lokalna samouprava, o tome obavestimo sve građane opštine Čajetina, kao i sve one koji trenutno kao gosti borave na teritorije naše opštine – izjavio je Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina.

Stamatović ističe da je šef odseka za sanitarni nadzor iz Užica poslao obaveštenje u kome podseća na svoje Rešenje o zabrani upotrebe vode za piće na Zlatiboru, na osnovu analiza obavljenih u pojedinim objektima. Gradski zavod za javno zdravlje iz Beograda je dao svoje mišljenje da se voda iz predmetnog vodovoda može koristiti bez ograničenja uz realizaciju mera koje preduzeće JKP „Vodovod Zlatibor“ trenutno i preduzima.

– Danas su izazvali paniku među građanima uplašenim za zdravlje, pošto su, pre toga, svakodnevno, na Zlatibor slali raznorazne inspekcije koje su, prethodnih dana, zatvorile 15 objekata zbog nekih navodnih šteta, kažnjavali ih novčano ili kaznama zatvaranja objekata na 15 i 30 dana, i sve to, navodno, samo  zato što predsednik opštine Čajetina neće da popusti, i neće da pređe na stranu Srpske napredne stranke (SNS), što je i jedan naprednjački odbornik na sednici Skupštine opštine Čajetina potvrdio, rekavši da nam inspekcije dolaze zato što kritikujem poteze SNS-a ,– kaže Stamatović.

Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina

– Očigledno je da SNS ne može legalno da dođe na vlast u opštini Čajetina, pa je pribegao ovakvim nehumanim merama, pri čemu koriste osnovnu životnu potrebu kao što je voda za obračun sa lokalnom samoupravom, želeći da iazovu paniku, da nam rasteruju turiste, a vlasnicima nekretnina na Zlatiboru obaraju cenu. Ali, sve što nama čine, obiće se samim naprednjacima o glavu i, ako bude trebalo, tužićemo se s njima čak do Strazbura, jer to što rade ovi Vučićevi podrepaši nije ni u interesu Srbije, ni građana Čajetine ni brojnih turista na Zlatiboru, – zaključio je Stamatović.

Da podsetimo, navodi se dalje u pisanoj informaciji iz opštine Čajetina – zbog zagađenja jezera „Vrutci“, odakle se Užice snabdevalo vodom, ovaj grad već pola decenije vodu za piće dobija sa Sušičkih vrela, na teritoriji opštine Čajetina. Iako je užička naprednjačka vlast, i tada i danas, na najbezobzirniji način diskvalifikovala lokalnu samoupravu Čajetine, opština Čajetina je, zbog svojih komšija Užičana, nesebično „gasila žeđ“ grada Užica.

Upravo zbog toga su, predostrožnosti radi, pre četiri godine, Zavod za javno zdravlje iz Užica i Institut „Batut“ iz Beograda uradili i proširenu analizu kvaliteta vode zlatiborskog Postrojenja za preradu vode „Ribnica“, i utvrdili da je u tom trenutku bio povećan nivo nikla u koncentraciji od 0,026 jedinica, a bilo je dozvoljeno 0,020 jedinica. JKP „Vodovod“ iz Čajetine je u proteklom periodu vršio testiranje vode uz pomoć pilot postrojenja za mikro i ultrafiltraciju, uz pomoć aktivnog uglja, ferosulfata, PAK-a i dr. Voda je data na analizu u eminentne domaće zavode za javno zdravlje i institucije, kao i u nekoliko inostranih (u  Americi,Češkoj i Sloveniji).

Zaključak stručnjaka je bio da se započne sa rekonstrukcijom i dogradnjom postrojenja za preradu vode, dodavanjem nove tehnološke linije Gau-filtera, jonoizmenjivačkih smola ili reverzne osmoze.  Izrada Generalnog projekta je u planu JKP „Vodovod Zlatibor“ za ovu godinu i javna nabavka će biti pokrenuta do kraja meseca februara. O problemima i preduzetim merama i radnjama su obavešteni Srbijavode, Direkcija za vode i Ministarstvo zdravlja,- navedeno je u saopštenju.

- Advertisement -