Projektno sufinansiranje i podrška lokalnim medijima bili su tema sastanka na kome su svoje stavove izneli predstavnici Ministarstva kulture i informisanja, Grada i užičkih medija.

U razgovoru su navedeni problemi u lokalnom novinarstvu, težak ekonomski položaj novinara, malo novinarskog kadra, borba na tržištu…


Slavica Trifunović, pomoćnica ministra kulture i informisanja

– Problematika je slična u svim lokalnim medijima i to su uglavnom finansijski problemi. Fokus ovog sastanka bili su problemi sa kadrovima  koje su inicirali vlasnici medija navodeći da dobri kadrovi napuštaju lokalne sredine zbog lošeg ekonomskog položaja i odlaze u druge medije. To je problem koji pritiska i većinu  lokalnih samouprava. To nije nov problem. U lokalnim sredinama ostaju i dobri novinari, ali je problem i podmlađivanje kadra-istakla je Slavica Trifunović, pomoćnica ministra kulture i informisanja.

Kako je navedeno Užice ima manje problema u ovoj oblasti nego neki drugi gradovi, samo zato što lokalna samouprava prepoznaje značaj lokalnih i regionalnih medija.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković izjavio je da će naredne godine sa više sredstava finansirati rad lokalnih i regionalnih medija.

– Dali smo obećanje da ćemo oko 50 procenata povećati ta sredstva. Ove godine izdvojeno je oko 10 miliona dinara, a iduće će biti 15 miliona za sveukupan rad medija. Sufinansiranje projekata iznosiće preko 13 miliona dinara, a ostatak novca biće za prenose sednica skupština na konkursu.


Tihomir Petković, gradonačelnik Užica

Gradonačelnik Petković naveo je da zahvaljujući dobroj situaciji u gradsom budžetu moguće je medijima izaći u susret.

– Gradske uprava medije smatra partnerima, a korektnost je prisutna sa obe strane. Kritike o našem radu koje nam dolaze kroz medije su dragocene za građane, kako bi bili informisani šta je to dobro a šta nije u radu Gradske uprave-zaključio je Petković.

Na sastanku je navedeno da će Medijska strategija biti završena do kraja godine, a uslediće i izmena medijskih zakona iz 2014.godine kojom će biti obuhvaćeni i portali koji su doživeli ekspanziju proteklih godina.

Razgovori sa predstavnicima lokalnih samouprava i medija odvijaju se i u drugim gradovima i optišnama u Srbiji.

- Advertisement -