Novi trošak u vidu takse za unapređenje energetske efikasnosti, imaće građani Srbije uz julski raču n za struju, izjavio je Radovan Stanić, direktor za snadbevanje električnom energijom Elektroprivrede Srbije (EPS), na panelu pod nazivom „Energetska efikasnost i pravilno korišćenje struje“.

Stanić ističe da je reč o minimalnim iznosima.

– Reč je o zakonu koju se primenjuje od 1. jula, tako da će se na novim računima pojaviti i nova stavka. Govorimo o cifri od 0,015 dinara po kilovat-satu, koja nije zanemarljiv trošak, ali mislimo da građane neće značajnije ugroziti. To praktično znači da je na potrošenih 100 kilovati-sati struje dodatni trošak 1,5 dinara, a za prosečnu mesečnu potrošnju od 400 kilovata račun će biti uvećan za oko 6 dinara, – objasnio je Stanić, uz napomenu da tako pojedinačni trošak neće biti veliki.

On je naveo da se ovako prikupljena sredstva slivaju u zajednički fond i uplaćuju na račun Ministarstva energetike, koje će ih na adekvatan način plasirati dalje i tako doprineti opštem trendu povećanja energetske efikasnosti.

- Advertisement -