U eksploziji koja se dogodila u stambenoj zgradi u Krčagovu jedna osoba je zadobila opekotine, a dva stana su potpuno uništena. Pored povređene jedne osobe koja je prebačena u Beograd, jedan broj stanara je zbrinut u užičkoj bolnici. Eksplozija se dogodila u jednom od stanova na drugom spratu u Ulici Miloša Obrenovića broj 3.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević danas je govorila u Krčagovu, podsetivši da je odmah nakon eksplozije u subotu sa saradnicama obišla teren i razgovarala sa stanarima.

– Saznali smo da su svi stanari, unazad mesec i po dana, prijavljivali da imaju problem, da se u njihovim zgradama koje nisu na gasovodnoj mreži osećao gas. Oni su to prijavljivali nadležnim organima. Odmah je na inicijativu Grada Užica uz saglasnost „Užice gasa“ i Vatrogasne službe doneta odluka da se zaustavi isporuka gasa, tako da su svi koji koriste gas u naselju Krčagovu privremeno ostali bez snabdevanja istim.

Grad Užice je morao u tom trenutku da obezbedi Kovid bolnici alternativno grejanje, 25 grejnih tela je stiglo u bolnicu, pacijenti nisu bili ugroženi. Takođe, u dva vrtića obezbeđeno je alternativno grejanje, pokrenuli smo stare kotlove na mazut, – kazala je dr Raković Radovojević, dodajući da su svakodnevno u kontaktu sa VMA i  da je zdravstveno stanje povređene žene stabilno, te da je najvažnije da je ona, kao i oslatali povređeni dobro.

– Ovaj incident koji se desio za vikend, više ne sme da se ponovi u Gradu Užicu, bezbednost građana Užica svakog momenta mora biti na pravom nivou i niko od građana Užica ne sme biti ugrožen, – rekla je gradonačelnica, objavljeno je na sajtu Grada Užica.

Gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević u razgovoru sa stanarima u Krčagovu (Foto: Grad Užice)

Dr Raković Radivojević je navela da su inspektori MUP-a izašli na lice mesta, uradili uviđaj i svoj izveštaj su predali tužilaštvu i to je krenulo u dalju proceduru.

– Pokušavamo da utvrdimo gde je gas mogao da uđe u zgradu. Segmentirali smo mrežu od vrha Dovarja do kasarne u Krčagovu u čijoj se blizini kompletna kanalizacija iz ove tri zgrade upaja u kolektor. Ako je došlo do u ulaska metana u zgradu kroz kanalizaciju morala je da uđe na tom mestu kako bi stigla u zgradu. Metan je detektovan i u ventilaciji i u kanalizaciji, zgrade su nadograđivane treba videti kako je moglo da uđe i u jedno i u drugo,- izjavila je danas užička gradonačelnica.

Osnovno javno tužilaštvo u Užicu je pokrenulo predistražni postupak kako bi se utvrdile okolnosti pod kojima se dogodila eksplozija u stanu zgrade u užičkom naselju Krčagovo, a čiji uzrok je, najverovatnije, bio prirodni gas, piše kolega Nenad Kovačević u listu Danas.

Milan Sekulić, direktor „Užice-gasa“, kazao je za Danas da predstavnici tog preduzeća i dalje pokušavaju da lociraju problem na gasovodnoj mreži.

- Advertisement -