Pretečom se naziva onaj koji juri ispred nekoga da bi objavio vest o njegovom dolasku i to je jedno od imena ovog sveca jer je ceo život Svetog Jovana  predstavljao neprekidno svedočenje da je Isus zaista Bog i Sin Božji.

Zemaljski život svetog Jovana okončan je mučeničkom smrću, a glavni krivac je Irod Antipa, jedan od četvorice vladara Galileje.

Irod je najpre bio oženjen kćerkom arapskog cara Arete, koju je potom oterao da bi se oženio Irodijadom, ženom svog rođenog brata koji je još uvek bio živ, a što je činilo da je „brak“ između Iroda i njegove snaje zapravo mešavina preljube i incesta, suprotan svim Božijim i ljudskim zakonima.

Jovan Krstitelj nije mogao da otrpi toliko bezakonje, pa je sa javnih mesta poručivao Irodu da ne može imati ženu svoga brata.

Irod ga zbog toga baci u tamnicu, a na njegov rođendan, kada priredi raskošno slavlje, Irodijadina kći Salomija iz obesti zatraži od Iroda glavu Jovana Krstitelja na tanjiru.

Car je poslao dželata da odseče glavu Jovanu, a Irodijada je izbode i naredi da se zakopa na nekom mestu gde se nikada neće otkriti.

Kasnije su i Irod i njegova kamarila okončali živote u bedi i siromaštvu kada im je rimski car Kaligula u svojim osvajanjima oduzeo svu vlast i proterao ih u Španiju.

Manastir Rujan (Foto: UM)Narodni običaji

Svetom Jovanu Krstitelju posvećeno je šest praznika tokom godine. U našem narodu ovaj praznik ima dugu tradiciju i spada u grupu velikih praznika, koji se posebno poštuju.

Izbegava se bilo kakav rad, kako napolju, tako i unutar kuće. Na današnji dan porodica posti, a narod se okuplja u hramovima na liturgiji.

Rasprostranjeno verovanje da se na današnji dan ne jede i ne pije ništa što je crveno, jer to podseća na prolivenu krv Jovanovu. Iz istog razloga danas ne treba uzimati nož u ruke.

Veruje se, da na današnji dan, ne treba jesti ništa iz tanjira, niti sa tacne, a vernici se ne vesele i ne slave.

U nekim krajevima vodi se računa da zbog napretka dece, mališani nikako na ovaj dan ne jedu paradajz, breskve, jabuke i bilo šta drugo crvene boje.

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave 11. septembra Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja.

- Advertisement -