S obzirom na nivo sredstava koji treba uložiti u aerodrom, Petković je sa današnje konferencije pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Vladu Srbije i predsednicu Vlade Anu Brnabić da razmotre sve mogućnosti kako bi se što pre ušlo u razgovore sa ciljem da država preuzme vlasništvo i upravljanje aerodromom Ponikve.
– Ovom prilikom se zahvaljujem Vladi Republike Srbije na ulaganju od više miliona evra u dosadašnje infrastrukturne radove na aerodromu Ponikve a posebno predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću jer je na njegovu inicijativu Užice pre dve godine dobilo novac za izgradnju pristanišne zgrade na aerodromu“, istakao je Petković i dodao „Podsećam da sam još pre nekoliko godina, tada kao opozicionar, bio najveći kritičar poteza tadašnje Vlade i predsednika Borisa Tadića i ministra Šutanovca, kojim je Gradu Užicu od strane Republike preneto vlasništvo i upravljanje aerodromom Ponikve, jer je time Vlada prebacila „vruć krompir“ Gradu Užicu, koji nema ni potrebne kadrovske a posebno nemamo finansijske potencijale da razvijamo ovaj aerodrom u obimu koji je potreban Srbiji, Zlatiborskom okrugu i Gradu Užicu.
– Užičani i žitelji Zlatiborskog okruga znaju da ja nisam bio za to da aerodrom ponikve bude regionalni aerodrom jer bi na taj način najveći teret troškova imao Grad Užice, – rekao je Petković i dodao da bez punog učešća Vlade Republike Srbije aerodrom Ponikve nema mogućnosti da se razvije u potrebnom i neophodnom obimu.
– Kada je aerodrom prešao u vlasništvo i na upravljanje Gradu Užicu preuzeli smo ogromne troškove u vidu poreza, troškova održavanja a posebno troškova kako bi se aerodrom stavio u funkciju, milioni evra koje mi nemamo. Uvek sam govorio da aerodrom možemo staviti u funkciju samo u dva slučaja, i u oba nam treba potpuna podrška i uključenost Vlade Srbije. Jedan je da Vlada bude vlasnik i da upravlja aerdromom, što je po meni najbolje rešenje, a drugi je da Vlada bude ta pod čijim će se patronatom eventualno naći investitor koji će moći da upravlja ovim aerdoromom,- izjavio je Petković.
Gradonačelnik Petković je podsetio da je nedavno Užice posetila kineska delegacija na čelu sa ambasadorom Kine u Srbiji sa kojom se razgovaralo o mogućnostima stavljanja aerodroma Ponikve u potpunu funkciju i naglasio da je sada na Vladi Srbije da preduzme dalje korake po tom pitanju.
– Duboko verujemo ovoj Vladi i predsedniku Vučiću da su oni jedini koji mogu ovaj aerodrom staviti u punu funkciju, na kraju krajeva to su i dokazali sa aerodromom „Nikola Tesla“ koji je najbrže razvijajući aerodrom u ovom delu Evrope poslednjih nekoliko godina, – rekao je Petković i dodao da čak i veliki evropski aerodromi imaju partnere u državi ili investitorima kako bi funkcionisali bez problema.

Foto: informativna služba Grada Užica

- Advertisement -