Otvaranjem odeljenja Učiteljske škole 1919. godine postavljeni su prvi temelji obrazovanja generacija učitelja i vaspitača. Oni od 1972. godine znanja stiču na Pedagoškoj akademiji koja od 1993. godine prerasta u Učiteljski fakultet Univerziteta u Kragujevcu koji od kraja 2017. godine menja naziv u Pedagoški fakultet.

Prof. dr Snežana Marinković, dekan Pedagoškog fakulteta na svečanoj akademiji istakla je da je diplome steklo 3840 učitelja i vaspitača, na master akademskim studijama 402 studenta, odbranjeno je 13 magistarskih i 14 doktorskih disertacija.

Prof.dr Snežana Marinković, dekan Pedagoškog fakulteta

Fakultet danas ima osnovne, master i doktorske studije za smerove učitelj i vaspitač, a u procesu akreditacije su još tri studijska programa.

Fakultet se bavi i izdavačkm delatnošću, sarađuje sa domaćim i stranim fakultetima i univerzitetima, organizuje naučne skupova, učestvuje i realizuje brojne projekata. To je i mesto za održavanje i organizovanje kulturnih, humanitarnih i sportskih aktivnosti u saradnji sa studentima.

Tihomir Petković, gradonačelnik Užica

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković čestitajući ovaj značajan jubijel naveo je da – ovaj grad se izborio za status centra obrazovanja kadra koji ima itekako važnu ulogu u obrazovanju mladih naraštaja. Mnogo toga je stalo u prvih stotinu godina obrazovanja prosvetnog kadra koji nosi najveće breme odgovornosti za formiranje odnosa prema učenju i znanju. Od temelja koji oni postave u najvećoj meri zavisi koliko će generacija koje dolaze doprinositi razvoju zajednice i društva u celini.

Državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Marko Milenković poručio je da – obrazovanje predstavlja jedan od državnih prioriteta. U Užicu je u razvoj visokog obrazovanja uloženo i 230 miliona dinara u izgradnju novog studentskog doma u koji će e useliti 274 studenta.

Marko Milenković, državni sekretar Ministarstva prosvete

U programu akademije učestvovao je hor Pedagoškog fakulteta, Tamburaški orkestar “Severac”, učenici Muzičke škole „Vojislav Lale Stefanović“ i studenti.

U okviru obeležavanja jubileja i Dana fakulteta održano je besedničko veče, a otvorena je i izložba bivšeg profesora ovog fakulteta, nedavno preminulog slikara mr Obrada Jovanovića.

Sa izložbe slika Obrada Jovanovića

Postavku čini preko 40 slika a na otaranju izložbe doc. dr Kristinka Selaković, istoričar umetnosti podsetila je na Obradovo vrsno i upečatljivo slikarstvo.

Kako sliku pretvoriti u sažetu priču koja rečima može izazvati asocijacije i predstave slike ili pojave stanja, a koje posmatrač nosi u sebi? To je samo jedno od pitanja koje je Jovanović postavljao. On je svoje teme smeštao u stvarni ambijent srpskih sela i beskrajno lepih predela -istakla je Selaković.

- Advertisement -