U Užicu su ekipe javnih gradskih preduzeća „Bioktoša“, Vodovoda“, „Niskogradnje“, vatrogasno spasilačke jedinice, kriznog štaba, komunalne inspekcije na terenu, od ranih jutarnjih sati, i rade na otklanjanju posledica nevremena. Koštički potok je za samo desetak minuta porastao za metar, pa nadležni smatraju da je u pitanju poplava veća od one iz 2014. godine.

Juče u popodnevnim časovima područje grada Užica zahvatilo je olujno nevreme sa velikom količinom padavina, prema podacima meteoroloških stanica ardi se o količni od 38 do 40 litara kiše po kvadratnom metru. Zoran Militrov, načelnik Gradske uprave za inspekcijske poslove i komunalnu miliciju je na konferenciji rekao da je u pitanju količina vode koja prevazilazi kapacitete vodotokova.


– Nismo imali klasična zapušenja, nego jednostavno je nastala situacija u kojoj nije moglo da dođe do prihvata vode u vodotokove. Ako vam kažem da je Koštički potok za samo desetak minuta porastao za metar jasno je da je reč o ogromnoj količini padavina, čak većoj od one iz 2014. godine“, rekao je Militarov.

Rasčišćavanje blata, mulja na Aleksića mostu (Foto: N.T. UžiceMedia)


Prema njegovim rečima, najviše problema registrovano u centru grada na potezu Ulice Kneza Lazara zbog zapušenja, do koga je došlo zbog pucanja zaštitne rešetke u gornjem delu vodotoka, što je opet dovelo do toga da se u zacevljenom delu nađe velika količina mulja, nanosa i drveća koje je izazvalo začepljenje. Problema je bilo i na području Mesne zajednice Volujac.

– Problem je i dalje visok nivo vode koji onemogućava da se izvrši intervencija čišćenja, ali će se pokušatgi da se u najkraćem mogućem roku to učini. Kada je reč o ostalim delovima grada došlo je do prodora vode u pojedine objekte a imamo i oštećenja obala u delu Gluvaćkog potoka. Nevreme je zahvatilo deo Sevojna i Potpeća, tamo je došlo do nestanka struje a trentno imamo i problem sa snabdevanjem vodom dela Potočanja i Zlakuse.

Ulaz u zgradu u Ulici Mališe Atanackovića (Foto: N.T. UžiceMedia)


Prema prvim podacima voda je prodrla u oko 20 stambenih i oko 15 privrednih objekata a zabeležen je i prodor vode u stambene zgrade.

– Pored otklanjanja začepljenja naš prioritetni zadatak je čišćenje velikih količina mulja koje se nalaze na javnim površinama i u samim zgradama, da bi moglo da se završi crpljenje vode i da bi se izvršila dezinfekcija objekata. Nadamo se da ćemo danas i eventualno u toku sutrašnjeg dana to završiti, – dodao je Militarov, uz poziv sugrađanima da i sami preduzmu preventivne mere.

– Sugrađani koji žive uz vodotokove znaju koje su to mere i oni to već čine, jer se ovo ne dešava prvi put. Ono što nas zabrinjava je najava novih kišnih padavina danas i u toku sutrašnjeg dana i zato apelujemo na građane da budu oprezni, a mi ćemo biti na raspolaganju, koliko naše mogućnosti dozvoljavaju da pružimo adekvatnu pomoć i zaštitu.


Angažovana je mehanizacija užičkih javnih preduzeća, koja je trenutno na terenu i radi se na čišćenju od mulja i nanosa, kao i na ispumpavanju vode iz stambenih i privrednih objekata.

Ekipe na terenu u Ulici Mališe Atanackovića (Foto: N.T. UžiceMedia)

Podsećamo, nedavno je, krajem maja, slično nevreme zahvatilo sela užičkog kraja.

- Advertisement -