U užičkom kraju najčešće preslave su: Spasovdan, Trojice, Slavna nedelja, Mali Spasovdan. Za razliku od slava obeležavaju se skormnije, obično u krugu porodice. Veliki broj domaćinstava u zlatiborskom selu Šljivovica preslavljava Slavnu nedelju, a Trojice su najčešće u Kremnima, Rogama i drugim selima.

Jedna porodica najčešće obeležava jednu slavu, ali može imati više preslava koje se obeležavaju skromnije u odnosu na krsnu slavu, najčešće u krugu porodice.

Pored krsne slave koja se nasleđuje, preslava se može doneti u novu porodicu udajom. Posebno to važi za porodice u kojima sestra nema brata, dakle nema muških potomaka, pa da se tradicija i običaji ne bi izgubili žena nastavlja da slavi preslavu, u novom domu, kao svoju drugu slavu.

Osim porodične preslave može se odabrati i dan za preslavu kao podsećanje na dan kada ste izbegli smrtnu opasnost, pa u znak zahvalnosti i poštovanja prema svecu koji vas je spasao slavite i njegov dan.

Za preslavu važe slična pravila kao za krsnu slavu a to su kolač, žito, sveća i vino kao simbol prolivene Hristove krvi, a sve ostalo je onako kako domaćin smatra da je najbolje.

Pored krsne slave i preslave postoje i mesne slave, odnosno svetac koga poštuje i slavi celo selo ili grad bez obzira koje slave obeležavaju meštani.

Slava se nasleđuje po muškoj liniji, prenosi sa oca na sina. Postoje i situacije kada slavu može da nastavi žensko dete, ukoliko ne postoji muški naslednik. Ovo se čini kako bi se nastavila tradicija obeležavanja slave u novoj porodici.

Crkva u Šljivovici, osveštana u oktobru prošle godine (Foto: M.T. UžiceMedia)

Najčešće preslave u užičkom kraju

Spasovdan je jedna od najčešćih preslava u užičkom kraju, praznik je jedan od sedam najvećih svetkovina posvećenih Gospodu Isusu Hristu. Pokretnog je datuma i uvek se obeležava u šesti četvrtak po Vaskrsu, odnosno četrdeseti dan po vaskrsenju Hristovog.

Trojice se ove godine salve od nedelje 23. juna do utorka, 25. juna. Koliko je veliki praznik, govori i to da se slavi tri dana. Sveta Trojica slavi se i kao krsna slava, negde prvi, a negde drugi i treći dan. Praznovanje se nastavlja čitave sedmice tokom koje se ne posti. Predstavlja uvod u Petrovski post.

Slavna nedelja se slavi uvek u prvu nedelju po Spasovdanu. U užičkom kraju je pored Trojica i Spasovdana jedna od najčeščih preslava i obično se vezuje za teritoriju. Tako veliki broj domaćinstava u zlatiborskom selu Šljivovica preslavljava Slavnu nedelju, a Trojice su najčešće u Kremnima, Rogama i drugim selima.

Manastir Kumanica (Foto: N.Tošić/Arhiva UM)

Pogledajte i druge tekstove iz oblasti društvaputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -