U nedelju lokalni izbori u gotovo 90 gradova i opština Srbiji, među kojima je Užice, gde ima ukupno 63.393 glasača, od čega u Užicu 57.767, a u Sevojnu 5. 626.

U odnosu na lokalne izbore pre četiri godine, u Užicu je sada 2,3 hiljade manje birača, a u odnosu na parlamentarne izbore 17. decembra 2023. u Užicu je više 302 glasača. Užičani će glasati na 89 biračkih mesta, od kojih je pet u Sevojnu.

Birači koji su upisani u Birački spisak na teritoriji Grada Užica koji usled teške bolesti, starosti ili invalidnosti nisu u mogućnosti da dođu na biračko mesto mogu o tome obavestiti Gradsku izbornu komisiju najkasnije do, 1. juna, od 8.00 do 20.00 časova i 2. juna, od 7.00 do 11.00 časova, na telefone: 031-590-146 i 064-89-12-458.

Podatke o izlaznosti tokom izbornog dana saopštavaće Gradska izborna komisija (GIK) čija je predsednica Milka Protić, po zanimanju pravnica.

Na izborima za odbornike Skupštine grada Užica u nedelju, 2. juna, učestvuje osam izbornih lista, jedna više u odnosu na izbore pre četiri godine, od kojih je pet koalicionih, dve grupe građana i jedna stranačka lista:

  1. “Aleksandar Vučić- Užice sutra“. Pored SNS u koaliciji su i Ivica Dačić SPS, Rasim Ljajić- Socijaldemokratska partija, Milan Krkobabić –PUPS, Dragan Marković Palma- Jedinstvena Srbija, Vojislav Šešelj- SRS, Nenad Popović – SNP, Milica Djurdjević Stamenksovski- Zavetnici.
  2. „Da Užice ima budućnost“- Glišo Vidović ( grupa građana i sindikat Sloga)
  3. “Naš grad-naši ljudi“ Grupa građana „Užička odbrambena liga“ i grupa građana“ Užička akcija“
  4. „Za novo Užice“- Novi DSS i Miloš Parandilović- „Novo lice Srbije“
  5. Milan Stamatović- „Zdarva Srbija“
  6. „Užički demokratski front dr Željko Bacotić- DS i SRCE
  7. „Najbolje za Užice“-patriotska koalicija Ivana Parlić NS, Dveri i Poks
  8. „Biramo borbu, biramo Užice“- Jovanka Lučić Zeleno levi front i Bojan Mitrović Narodni pokret Srbije

Izborni proces u Užicu će nadgledati domaći posmatrači, a od stranih biće prisutna Misija OEBS-a.

Pripreme za izbore (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

U nedelju lokalni izbori U toku izborna tišina

Podsećamo, izborna tišina za lokalne izbore 2. juna, počela je u četvrtak u ponoć i traje do zatvaranja birališta u nedelju veče, u 20.00 časova.

U tom periodu je zabranjeno u medijima i na javnim skupovima objavljivati procene izbornih rezultata, javno predstavljati kandidate i program i birači pozivati kako da glasaju.

Predviđene su i kazne za kršenje izborne tišine. Zakon o izboru narodnih poslanika propisuje da klasični mediji, ali i internet portali registrovani kao mediji, mogu biti novčano kaženjeni. Isti je slučaj i sa privatnim licima.

Dodajmo, da kampanja na društvenim mrežama nije regulisana zakonom i ne podleže nikakvim sankcijama ni tokom izborne tišine.

Na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala.

Visina predviđenih kazni

Zakonom su predviđene kazne za kršenje izborne tišine od 100.000 do 600.000 dinara za prekršaj pravnog lica koje 48 časova pre dana glasanja i na dan glasanja do zatvaranja biračkih mesta u medijima i na javnim skupovima objavi procenu rezultata izbora, javno predstavlja kandidate na izborima i njihove izborne programe i poziva birače da glasaju, odnosno ne glasaju za određene izborne liste.

Odgovorno lice u mediju koji 48 časova pre dana glasanja i na dan glasanja do zatvaranja biračkih mesta objavi procenu rezultata izbora, javno predstavlja kandidate na izborima i njihove izborne programe i poziva birače da glasaju, odnosno ne glasaju za određene izborne liste biće kažnjeno novčanom kaznom od 50.000 do 150.000 dinara.

Takođe, novčanom kaznom od 20.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj odgovorno lice u pravnom licu koje 48 časova pre dana glasanja i na dan glasanja do zatvaranja biračkih mesta u medijima i na javnim skupovima objavi procenu rezultata izbora, javno predstavlja kandidate na izborima i njihove izborne programe i poziva birače da glasaju, odnosno ne glasaju za određene izborne liste, piše Tanjug.

Predviđeno je i da će se novčanom kaznom od 10.000 do 40.000 dinara kazniti za prekršaj fizičko lice koje 48 časova pre dana glasanja i na dan glasanja do zatvaranja biračkih mesta u medijima i na javnim skupovima objavi procenu rezultata izbora, javno predstavlja kandidate na izborima i njihove izborne programe i poziva birače da glasaju, odnosno ne glasaju za određene izborne liste.

Istim zakonom predviđene su i kazne za isticanje izbornog propagandnog materijala na biračkom mestu, pa će se tako novčanom kaznom od 100.000 do 400.000 dinara kazniti za prekršaj politička stranka, koalicija ili drugo pravno lice koje na biračkom mestu ili neposredno ispred biračkog mesta ističe simbole političke stranke, podnosioca proglašene izborne liste, kao i drugi izborni propagandni materijal, a od 10.000 do 25.000 dinara odgovorno lice u političkoj organizaciji.

Sa izbora u decembru 2023. godine (Foto: Arhiva UM)

Pogledajte i druge tekstove iz politikeputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -