Građanima će se obratiti profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić, bivši sudija Vrhovnog suda Srbije dr Zoran Ivošević i predstavnica malinara zapadne Srbije Slađana Stanković, navodi se u saopštenju organizatora.

Organizatori skupa napominju da čelnici Grada Užica ni ovaj put nisu omogućili priključak za ozvučenje, i pored blagovremeno podnete molbe.

Profesor u penziji Čedomir Čupić smatra da profesori ne smeju da budu sluge koje platu pravdaju ćutanjem, te da svaki profesor mora da vodi računa o dve moći – „moći znanja i moći savesti, odnosno da iza svega onoga što govori stoji i njegovo delo i život“. Prema rečima profesora Čupića „akademska zajednica nije preventivno delovala“, te da su „elite znanja najodgovornije za jedno društvo – zakazale“.

Podsetimo, broj gradova u kojima se održavaju protestna okupljanja pod geslom „1 od 5 MILIONA“ uvećava se iz nedelje u nedelju.

Proteklog vikenda protesti su po prvi put održani u Jagodini, Kuli, Apatinu i Kosovskoj Mitrovici, sa kojima je talas nezadovoljstva premašio brojku od 40 pobunjenih gradova.

Po drugi put prošle nedelje građani su se okupili na trgovima u Vršcu, Požarevcu, Mladenovcu, Aranđelovcu, Užicu, Leskovcu, Vranju i Crnoj Travi.

Devetu subotu zaredom Beograđani su prošetali centralnim ulicama glavnog grada, dok su građanska okupljanja, koja su postala redovna, održana i u Nišu, Kragujevcu, Rumi, Sremskoj Mitrovici, Šapcu, Velikom Gradištu, Gornjem Milanovcu, Požegi, Kraljevu, Kruševcu, Prokuplju, Pirotu i Somboru.

Inače, na inicijalne proteste pozvao je Savez za Srbiju, nakon što je jedan od njegovih lidera Borko Stefanović 23. novembra minule godine pretučen uoči tribine u Kruševcu. Prva šetnja održana je 30. novembra u tom gradu, a potom i osmog decembra u Beogradu, pod sloganom „Stop krvavim košuljama“.

Treći protestni skup i šetnja nezadovoljnih građana „1 od 5 MILIONA“ najavljen je za petak 8. februar. Okupljanje je na platou Gradske kuće u 18 sati.

- Advertisement -