Trojice spadaju u najznačajnije hrišćanske praznike, proslavljaju se tri dana, kao i Božić i Vaskrs. Na današnji dan crkve se kite zelenim grančicama i posipaju travom.

Koliko je veliki praznik, govori i to da se slavi tri dana. Sveta Trojica slavi se i kao krsna slava, negde prvi, a negde drugi i treći dan. Praznovanje se nastavlja čitave sedmice tokom koje se ne posti. Predstavlja uvod u Petrovski post.

Na Trojice se ispunilo Hristovo obećanje učenicima da će primiti blagodet Duha Svetog i progovoriti mnogim jezicima koje do tada nisu znali. Time je završeno osnivanje Hristove crkve, a apostoli krenuli po svetu da šire Hristovo učenje.

Još od prvih hrišćana, običaj je da se na ovaj praznik pod u hramovima pokriva travom, a zidovi ukrašavaju zelenim granama.

Crkva Svetog Đorđa (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Tokom molitve, narod plete venčiće od trave koje posle nosi kući i ostavlja pored ikone i kandila. Mnogi nose venčiće sa sobom, da bi ih Gospod zaštitio od raznih nesreća.

Pre Duhova, na groblju se održavaju takozvane otvorene zadušnice. Veruje se da se u tom periodu „otvaraju“ grobovi i da se može razgovarati sa mrtvima. Običaj je i da se poslužuje hrana (panaija) za dušu umrlog.

Ovaj praznik slave katolici, pravoslavci i mnoge druge hrišćanske crkve.

Veruje se da u periodu pre i posle ovog praznika vladaju moćne energije. Običaj je da se obilaze manastiri, što bi naročito trebalo da čine osobe koje traže oprost grehova ili lek za bolest.

Litija povodom Trojica, slave Grada Užica

U organizaciji Grada Užica i Crkvene opštine Užičke, povodom Svetih Trojica, slave Grada organizovana je litija. Pored sveštenstva i velikog broja vernika centralnim ulicama grada prošli su i predstavnici gradskog rukovodstva. Više fotografija na sajtu grada Užica.

Svete Trojice slave crkve, pored užičke tu su i gradovi: Kraljevo, Kruševac, Požarevac, te beogradske opštine Surčin, Čukarica i Lazarevac.

Crkva u Herceg Novom (Foto: N.Tošić UžiceMedaia)

Hroniku kovid – 19 tokom maja i juna možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije tokom juna možete pogledati OVDE.

- Advertisement -