Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave jedan od najznačajnih hrišćanskih praznika – Svete Trojice, koji se još zove Duhovi i Silazak Svetog duha na apostole. Praznuje se tri dana, a crkve su okićene zelenim grančicama i posute travom.

Koliko je veliki praznik, govori i to da se slavi tri dana. Sveta Trojica slavi se i kao krsna slava, negde prvi, a negde drugi i treći dan. Praznovanje se nastavlja čitave sedmice tokom koje se ne posti. Predstavlja uvod u Petrovski post.

Na Trojice se ispunilo Hristovo obećanje učenicima da će primiti blagodet Duha Svetog i progovoriti mnogim jezicima koje do tada nisu znali. Time je završeno osnivanje Hristove crkve, a apostoli krenuli po svetu da šire Hristovo učenje.

Još od prvih hrišćana, običaj je da se na ovaj praznik pod u hramovima pokriva travom, a zidovi ukrašavaju zelenim granama.

Crkva Svetog Đorđa u Užicu (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Tokom molitve, narod plete venčiće od trave koje posle nosi kući i ostavlja pored ikone i kandila. Mnogi nose venčiće sa sobom, da bi ih Gospod zaštitio od raznih nesreća.

Pre Duhova, na groblju se održavaju takozvane otvorene zadušnice. Veruje se da se u tom periodu „otvaraju“ grobovi i da se može razgovarati sa mrtvima. Običaj je i da se poslužuje hrana (panaija) za dušu umrlog.

Ovaj praznik slave katolici, pravoslavci i mnoge druge hrišćanske crkve.

Veruje se da u periodu pre i posle ovog praznika vladaju moćne energije. Običaj je da se obilaze manastiri, što bi naročito trebalo da čine osobe koje traže oprost grehova ili lek za bolest.

Svete Trojice slave crkve, među njima i užička, kao i  gradovi: Kraljevo, Kruševac, Požarevac, te beogradske opštine Surčin, Čukarica i Lazarevac. Kao slava, Dan policije i Dan MUP-a Srbije, obežava se u znak sećanja na 1862. godinu, kada je srpska žandarmerija, na ovaj praznik, odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur-česme, kao i u naredna dva dana, tokom turskog bombardovanja Beograda.

Obeležen Dan MUP-a

U nedelju, 20. juna 2021. godine obeležen je Dan Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Slava Ministarstva i Dan policije.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Užicu su u nedelju, posle 15 časova na Gradskom trgu prikazali opremu i vozila koja koriste u svakodnevnom radu, navedeno je u saopštenju iz MUP-a.

Crkva Svetog Jovana u Mokroj Gori (Foto. N.Tošić UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom juna možete pogledati na Užicemedia.

Hroniku kovid – 19 tokom maja možete videti na UžiceMedia.

A aktuelne podatke za Srbiju možete videti na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -