Svete Trojice slave Srpska pravoslavna crkva i vernici, koji je jedan od najznačajnih hrišćanskih praznika, još se zove Duhovi i Silazak Svetog duha na apostole. Praznuje se tri dana, a crkve su okićene zelenim grančicama i posute travom.

Koliko je veliki praznik, govori i to da se slavi tri dana. Sveta Trojica slavi se i kao krsna slava, negde prvi, a negde drugi i treći dan. Praznovanje se nastavlja čitave sedmice tokom koje se ne posti. Predstavlja uvod u Petrovski post.

Na Svete Trojice se ispunilo Hristovo obećanje učenicima da će primiti blagodet Duha Svetog i progovoriti mnogim jezicima koje do tada nisu znali. Time je završeno osnivanje Hristove crkve, a apostoli krenuli po svetu da šire Hristovo učenje.

Još od prvih hrišćana, običaj je da se na ovaj praznik pod u hramovima pokriva travom, a zidovi ukrašavaju zelenim granama.

Crkva Svetog Đorđa u Užicu (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Tokom molitve, narod plete venčiće od trave koje posle nosi kući i ostavlja pored ikone i kandila. Mnogi nose venčiće sa sobom, da bi ih Gospod zaštitio od raznih nesreća.

Pre Duhova, na groblju se održavaju takozvane otvorene zadušnice. Veruje se da se u tom periodu „otvaraju“ grobovi i da se može razgovarati sa mrtvima. Običaj je i da se poslužuje hrana (panaija) za dušu umrlog.

Ovaj praznik slave katolici, pravoslavci i mnoge druge hrišćanske crkve.

Veruje se da u periodu pre i posle ovog praznika vladaju moćne energije. Običaj je da se obilaze manastiri, što bi naročito trebalo da čine osobe koje traže oprost grehova ili lek za bolest.

Svete Trojice su slava mnogih opština i policije među njima je grad Užice

U crkvi Svetog Đorđa slava grada Užica obeležena je večernjim bogosluženjem i litijom kroz grad uoči praznika Svete Trojice. Litiji su prisustvovali vernici, građani i predstavnici rukovodstva grada Užica.

Svete Trojice slave i Kraljevo, Kruševac, Požarevac, te beogradske opštine Surčin, Čukarica i Lazarevac. Kao slava, Dan policije i Dan MUP-a Srbije, obežava se u znak sećanja na 1862. godinu, kada je srpska žandarmerija, na ovaj praznik, odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur-česme, kao i u naredna dva dana, tokom turskog bombardovanja Beograda.

Crkva Svetog Jovana u Mokroj Gori (Foto. N.Tošić UžiceMedia)

Pogledajte i druge tekstove iz oblasti društvaputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -