Strategija razvoja kulture predstavlja osnov za dalji razvoj, osigurava veliki broj novih događaja, sadržaja, infrastrukturnih projekata i što je najvažnije garantuje očuvanje bogatog kulturnog nasleđa. Planirano je oko 200 programa namenjih svim generacijama, koje će biti realizovane tokom 2024. godine kada je Užice prestonica kulture.

Predstavljanju Strategije u Užicu prisustvovali su predstavnici Ministarstva kulture, Zavoda za kulturni razvitak, opština Zlatiborskog okruga, ustanova kulture, udruženja i drugih organizacija.

Užička gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević je najavila realizaciju važnih projekata i programskih sadržaja, naglašavajući da je titula nacionalne prestonice kulture dodatni „vetar u leđa“.

– Ova godina je tek početak velikih infrastrukturnih i progamskih sadržaja čija realizacija nas očekuje u narednih pet godina. Znamo da smo na pravom putu jer i ovaj dokument i sve planove izradili smo u saradnji sa našim sugrađanima i u sladu sa njihovim željama i potrebama, – kazala je gradonačelnica Užica dodajući da nas u ovoj godini očekuje preko 200 programskih sadržaja, pažljivo osmišljenih i kreiranih, kako bi i naši sugrađani i posetioci, imali priliku da grad upoznaju kroz široku prizmu kulture, kulturno-istorijskog segmenta i segmenta budućnosti i vizionarstva.

Sa skupa u Užicu (Foto: Grad Užice)

– Realizovaćemo čitav niz infrastrukturnih projekata, kao što su Dečiji kulturni centar, galerija keramike, rekonstrukcija kuće Mihaila Milovanovića, rekonstrukcija Narodne biblioteke i Narodnog muzeja u kojima će biti stalne postavke, izgradnja legata Ljubomira Simovića, Dinarsko-ribarsko naselje u Mokroj Gori, Staza svetlosti u klisuri reke Đetinje, a u toku su radovi na rekonstrukciji Velike scene u Gradskom kulturnom centru, u čijem objektu je izgrađen lift za osobe sa invaliditetom.

Užice jeste i biće prestonica kulture, ne samo u ovoj već i u godinama koje dolaze. U to smo sigurni svi mi koji smo učestvovali u izradi ove Strategije, – rekla je Raković Radivojević.

Koordinator Radnog tima za izradu Strategije razvoja kulture grada Užica Branislav Mitrović smatra da je Užice grad kulture i zbog prve štampane knjige u manastiru Rujan, prve hidrocenrale po Teslinim principima, Užičke republike, Milutina Uskokovića i mnogih drugi ljudi i događaja iz bogate istorije grada.

– Veliki uspesi koji su se dešavavali u kulturi prethodnih decenija i vekova jesu posledica velikog entuzijazma pojedinaca ali i grupa i udruženja. Izražavam veliko zadovoljstvo što se i ova Strategija dešava u godini prestonice kulture i što će sve ono što bude započeto biti urađeno i nastavljeno i u godinama posle.

Veliki broj legata u infrastrukturi u procesima, ljudima, udruženjima, novim događajima programskim sadržajima dešavaće se u godinama koje dolaze, a ova strategija to garantuje, – rekao je Mitrović.

Direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Vladan Cerović, je istakao je da je ovo dokument sa kojim kultura postaje jedan od glavnih stožera grada, a titula prestonice samo je prvi korak u tome, dodajući da se Užice grad bogatog nematerijalnog arhitektonskog industrijskog kulturnog nasleđa i grad u kome se i danas razvijaju manifestacije, festivali, književno i drugo stvaralaštvo.

Strategija razvoja kulture je po rečima dr Tijane Palkovljević Bugarski predsednice Radne grupe za praćenje projekta Užice 2024 – Prestonica kulture Srbije, je neophodan dokument koji će sve aktere stalno podsećati šta je ono što treba da rade.

A dr Vuk Radulović koordinator projekta Prestonice kulture Srbije u kabinetu potpredsednice Vlade Republike Srbije i ministarke kulture naglasio je da Strategija ima veliki značaj ne samo za Užice već i za ostale gradove i opštine, jer je načinilo važan korak ka 21. martu, datumu kada će i zvanično preuzeti titulu Prestonice kuture Srbije.

Užice – prestonica kulture od 31. marta (Foto: N.Tošić/UžiceMedia)

Pogledajte i druge tekstove iz kultureputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -