Filmski festival „Kustendorf“, održava se već 17 godina na Mećavniku u Mokroj Gori i do sada je okupio najbolje stvraoce filmske umetnosti. U takmičarskom programu „Kustendrofa“ naći će se 17 filmova, a za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, kao i za nagradu „Vilko Filač“ za najbolju filmsku fotografiju takmičiće se autori iz više zemalja.

Na ceremoniji otvaranja festivala ministarka kulture Maja Gojković je rekla da će Mokra Gora narednih nekoliko dana biti evropska i svetska prestonica filma u njegovom najkreativnijem i najprefinjenijem izdanju.

Ministarka je podsetila da je Mokra Gora već 17 godina mesto okupljanja ljubitelja „sedme umetnosti“, ali i da je festival trijumf umetnosti kao najviše tvorevine ljudskog duha, koja budi najfinija osećanja, opija svojom magijom i bezgraničnim putevima mašte vodi na nezaboravna putovanja.

– Mokra Gora će narednih dana biti evropska i svetska prestonica filma dobrim delom i zbog toga što je „Kustendorf“ pobeda sadržine nad formom, nadahnuća nad rutinom, originalnog nad svakodnevnim. Ovaj festival je i trijumf umetnosti kao najviše tvorevine ljudskog duha, koja budi najfinija osećanja, opija svojom magijom i bezgraničnim putevima mašte vodi nas na nezaboravna putovanja“, kazala je Gojković i dodala:

– Želim da čestitam našem gostu Mateu Garoneu specijalnu nagradu „Drvo života“, profesoru Emiru Kusturici i njegovom timu želim uspešan festival, posetiocima doživljaj koji se pamti, takmičarima mnogo uspeha, a svima nama da filmska slika pobedi tamu”, poručila je Gojković.

Performans inspirisan filmom Undergraund u režiji Emira Kusturice izveli su studenti treće godine glume Akademije umetnosti iz Beograda, a slogan „Ne nadzor, kinematografija!“ izveo je Miki Manojlović.

U takmičarskom programu „Kustendrofa“ naći će se 17 filmova, a za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, kao i za nagradu „Vilko Filač“ za najbolju filmsku fotografiju takmičiće se autori iz Srbije, Austrije, Finske, Grčke, Poljske, Švedske, Nemačke, SAD, Egipta, Meksika, Uzbekistana, Severne Makedonije, Indije, Češke, Hrvatske i Rusije.

Međunarodni filmski festival „Kustendorf” traje do 27. januara, održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Vlade Republike Srbije i Mećavnika.

Mokra Gora najbolje selo sveta, za plakat je korišćena slika Užičanke Jelene Tijanić Savić

Pogledajte i druge tekstove iz kultureputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -