Posetioci Stopića pećinu od sredine jula mogu obići svakog dana od 09.30 do 19.00 časova. Cena ulaznice za odrasle je 250,00, dok je za decu od 7 do 15 godina cena ulaznice 150,00 dinara.

Stopića pećina je jedan od najatraktivnijih lokaliteta Srbije, a prema podacima Turističke organizacije „Zlatibor“ i najposećeniji, prošle godine pećinu je obišlo 120.000 ljudi.

U našoj galeriji možete videti fotografije (N.Tošić) najposećenijeg speleološkog bisera Srbije:

Stopića pećina nalazi se 19 kilometara od centra Zlatibora, nedaleko od puta za Sirogojno u selu Rožanstvo, zaseoku Stopići, u blizini asfaltnog puta, na levoj obali reke Prištavice, na nadmorskoj visini od 711 metara, na nekih dvadesetak kilometara od Zlatibora, a do Užica ima oko 30 kilometara.

Stopića pećina je duga 2000 metara, visine nekih 50 metara. Radi se o takozvanoj rečnoj pećini, kroz koju protiče Trnavski potok.

Ono što fascinira u unutrašnjosti je pećinski vodopad, nazvan „Izvor života“. Zatim, prelepi pećinski ukrasi, a ono što ostvalja bez daha su „bigrene kade“. To su udubljenja oivičena kamenim zidovima u kojima se nakuplja voda, a kada se nakupi dovoljno, pretiče iz njih u vidu jedinstvenih kaskada. Urađena je i zanimljiva rasveta pa to u stvarnosti izgleda još lepše.

Stopića pećina sa okolinom je stavljena pod zastitu, kao spomenik prirode. Predeo je bajkovit. Nadmorska visina pećine je 711 metara, koja je za javnost je otvorena od 2009. godine. Dužina uređene deonice za posete je oko 280 metara, vrlo lepo je osvetljena.

Stopića pećinu posetilo prošle godine oko 120 hiljada ljudi (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Hroniku kovid -19 tokom jula u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

Hroniku kovid – 19 tokom juna možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -