Od jutros je Uprava za trezor Ministarstva finansija počela prebacivanje novca na račun građana koji su se prijavili telefonom ili preko sajta idp.trezor.gov.rs za državnu pomoć od 100 evra, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

Mali je, u gostovanju na televiziji Hepi, rekao da će svi koji se prijave biti isplaćeni do 7. juna, rok za prijavu je 5. jun, a do nedelje se prijavilo četiri miliona građana.

Mali je naveo i da se za pomoć od 100 evra mogu prijaviti i građani koji žive u inostranstvu, a poseduju ličnu kartu Srbije i nisu odjavili prebivalište.

„Suštinu mera smo pogodili. Cilj nam je bio da pričamo o tome koliko je država jaka i ima novca“, istakao je on i dodao da se time želeo uneti i optimizam među građane.

Dnevno će se uplaćivati novac na račune oko pola miliona građana, a tom dinamikom očekuje se da će do 1. – 2. juna biti završene sve isplate za one koji su se prijavili za pomoć.

Stižu uplate od 100 evra (Foto: UM)

Krajnji rok za prijavu je 5. jun, a onima koji se budu prijavili poslednjeg dana, novac će biti isplaćen na račune banaka do 7. juna.

Prvo je isplata ove novčane pomoći počela za penzionere 15. maja, a za oko 160.000 korisnika novčano-socijalne pomoći 21. maja.

Vlada Srbije usvojila je 24. aprila uredbu o isplati 100 evra svim punoletnim državljanima naše zemlje sa prebivalištem u Srbiji i važećom ličnom kartom.

Drugi minimalac privrednicima i zaposlenima biće isplaćen prve nedelje juna, a treći prve nedelje jula, izjavio je ministar finansija Siniša Mali i podsetio da je Vlada Srbije prvi minimalac za 1.052.000 radnika u 232.000 preduzeća isplatila 7. maja.

Gotovo milijardu evra tražila su mikro, mala i srednja preduzeća od poslovnih banaka. Država daje garanciju za te kredite, iskoristite tu priliku za obrtna sredstva i likvidnost, poručio je Mali privrednicima.

- Advertisement -