Stiže jesen večeras, sreda, 22. septemabar, u  21 čas i 21 minut, saopštilo je Astronomsko društvo „Ruđer Bošković”.

 “U tom trenutku će Sunce biti u ravni Zemljinog ekvatora, odnosno kako bi astronomi rekli, prelazi sa severne na južnu nebesku poluloptu. U isto vreme za stanovnike južne Zemljine polulopte počinje proleće”, navodi se u saopštenju.

Na dan početka jeseni dan će trajati 12 sati i deset minuta, a obdanica i noć će biti iste dužine 25. septembra.

“Na dan jesenje ravnodnevnice obdanica i noć nisu jednake dužine, jer Zemlja poseduje atmosferu, koja prividno uzdiže Sunce iznad horizonta”, objasnili su iz Astronomskog društva „Ruđer Bošković”.

Zlatiborsko selo Šljivovica (Foto: M. Stanić)

Jesen je jedno od četiri godišnja doba između leta i zime u kome temperatura opada, noći nastupaju znatno ranije, a biološke aktivnosti jenjavaju…Više na Wikipedia.

  • Jesen je najtužnije godišnje doba. Lišće opada, kiše su duge i dosadne, vlaga se uvlači u kosti, a nebo je prekriveno beskrajnim sivim oblacima.
  • Ipak jesen ume da bude i lepa. Lepa i prijatna. Šume se u jesen oboje bakarnom, zlatnom i žutom bojom i sigurno nema koloritnijeg doba od jeseni.
  • U jesen priroda se sprema da spava. Posle besnih letnjih oluja, žege i iznenadnih provala oblaka u jesen zavlada spokoj. Jedino sve još oživi kada počnu berbe grožđa i kad se toči slatko vino.
  • Jesen počinje u trenutku kada Sunce, u svom prividnom kretanju tokom godine, preseče nebeski ekvator i krene na južnu nebesku hemisferu. Tog dana Sunce izlazi tačno na istoku, a zalazi tačno na zapadu; obdanica i noć su jednaki i traju po 12 sati. Taj dan se zove jesenja ravnodnevnica ili jesenji ekvinocij. Na južnoj Zemljinoj polulopti počinje proleće.
  • Stručno, i preciznije, dolazak jeseni se definiše kao momenat kada centar Sunčevog diska dospe u nultu deklinaciju, a rektascenzija Sunca je oko 12 sati, beleži Astonomski magazin.

A kada je prošle godine stigla jesen i kakvo je bilo vreme više u tekstu UžiceMedia.

Stiže jesen, a kakvo nas vreme očekuje

A što se tiče vremena, prema predviđanjima prognostičara RHMZ, danas i sutra svežije, sa najvišom dnevnom temperaturom do 18 setpeni, sve do petka kada će biti malo toplije.

Do kraja dana, sreda, pretežno oblačno i hladno, mestimično s kišom. Sutra, četvrtak, vreme slično današnjem, promenljivo oblačano sa povremenim sunčanim intervalima.

U petak, u jutarnjim satima hladnije, tokom dana pretežno sunčano i malo toplije, sa najvišom dnevnom temperaturom do 26 stepeni.

Tokom vikenda pretežno sunčano i toplije, a potom nas tokom iduće nedelje ponovo očekuje naoblačenje, mestimično s kišom i nižom temperaturom.

Jesen stiže pa i hladniji dani, treba misliti na ogrev (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom septembra možete videti na UžiceMedia.

Hroniku kovid – 19 tokom avgusta možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -