U okviru „Zlatiborskog kulturnog leta“ održana je još jedna manifestacija posvećena kulturnom nasleđu Zlatibora, koncert Udruženja za negovanje narodne tradicije „Veterani Zlatibor“.

Zlatibor ne bi bio to što jeste da nema duh negovanja narodne tradicije i stvaralaštva, čiji je neizostavni deo i udruženje za negovanje narodne tradicije „Veterani Zlatibor“. Udruženje postoji devet godina, a pod ovim imenom radi i nastupa preko četiri godine. Okuplja oko 40 članova i rekreativaca folklora.

Koncert je počeo„ Igrama Zlatiborskog kraja“, koreografa Marka Vesovića koji je inače autor prve tri koreografije koje su „Veterani“ izvodili. Nastavilo se „Igrama iz Centralne Srbije“ pomenutog autora, da bi potom nastupili i pevačke grupe. Nastupili su muška pevačka grupa „Šljivovica“ iz Šljivovice sa spletom pesama kao i ženska pevačka grupa Etno udruženja „Zlakusa“ sa pesmom „Nedeljom mi dolazio Mile“.

Usledila je treća koreografija „Veterana“„ Leskovac“, da bi potom publika uživala u virtouznom muziciranju na tradicionalnim duvačkim instrumentima u izvođenju Marka Džambasovića. Za kraj „ Veterani“ su izveli „Igre Bosilegradskog krajišta“ autora Dragomira Božovića za najupornije posetioce koji su uprkos nepogodnom vremenu sa kišobranima sačekali sam kraj koncerta.

 

Članovi Udruženja su se na kraju zahvalili publici i istakli veliku zahvalnost na pomoći, podršci i razumevanju: Opštini Čajetina, Turističkoj organizaciji „ Zlatibor“, Sportskom centru Čajetina i kompletnoj turističkoj privredi zlatiborskog kraja.

Turisti na Zlatiboru su pokazali veliko interesovanje za ovakav tip manifestacija koje su u duhu narodne tradicije a primetan je bio broj stranih posetilaca u publici koji su sa neskrivenim oduševljenjem posmatrali svaki deo koncerta, navodi se u informaciji TO „Zlatibor“.

Narednu priliku za druženje zlatiborska publika imaće već u u sredu, 1. avgusta, kada se na Kraljevom trgu u okviru „Zlatiborskog kulturnog leta“ održava Festival narodne muzike.

- Advertisement -