Sporazum vredan 70 miliona evra potpisali su šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici i ministarka za evropskeintegracije i nacionalni IPA koordinator, Jadranka Joksimović. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je ceremoniji potpisivanja, a događaj je putem videolinka pratio i evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se Evopskoj uniji na sveobuhvatnoj pomoći tokom pamdemije i ovoj danas.

„Ova pomoć je veoma važna i beskrajno hvala Evropskoj uniji na novom paketu namenjenom privredi, socijalnom i ekonomskom razvoju i zapošljavanju. Ovo obezbeđuje dodatni podsticaj za reforme sa kojima snažno nastavljamo jer smatram da zemljama Balkana jeste mesto u Evropskoj uniji koja je nesumnjivo izuzetno važan partner Srbiji“, rekao je predsednik Vučić.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je da će Srbija biti uključena u plan Evropske komisije od 750 milijardi evra za oporavak Evropske unije od pandemije koronavirusa. Pokušavamo da Srbiju i Zapadni Balkan što više uključimo u taj paket, rekao je Varhelji.

„Pretpristupni fondovi služe za sveukupan razvoj da zemlja bude što pripremljenija kada bude u članstvu i da se približimo proseku“, rekla je Jadranka Joksimović, nakon potpisivanja sporazuma. 

Ona je dodala da se očekuje da bude finalizovan i drugi deo koji će biti 98 miliona evra. U fokusu prvog dela IPA programa za 2020. godinu su lokalni razvoj, konkurentnost i zapošljavanje.

Palata Srbija, ministarka Jadranka Joksimovic (Foto: EU Info centar)

Konkretno, 30 miliona evra biće posvećeno ekonomskom oporavku uz grantove koji se daju mikro preduzećima, startapovima i organizacijama za podršku u poslovanju u manje razvijenim regionima Srbije.

Nakon krize krize sa koronavirusom, poseban fokus biće stavljen na jačanje kapaciteta za nadzor i reagovanje na zarazne bolesti.

O Evropskoj uniji u Republici Srbiji:

EU je daleko najveći donator, investitor i trgovinski parter ka Srbiji, sa više od tri milijarde eura bespovratne pomoći u Srbiji kroz razne projekte od 2001. godine. Svake godine EU donira oko 200 miliona evra za socijalni i ekonomski razvoj Srbije.

Tokom krize COVID-19, EU je izdvojila 15 miliona evra za hitnu pomoć. Kao deo ove pomoći, EU je kupila ukupno 75 respiratora, 50 monitora za intenzivnu negu, 100 trijažnih kontejnera sa opremom, 800.000 maski, 100koncentratora kiseonika, 300 infracrvenih termometara, dva PCR uređaja za testiranje i reagense za 25.000 testova na COVID-u, kao i finansirala 15 kargo letova za Srbiju, za prenos medicinske opreme.

Tokom pandemije obezbeđeno je takođe 200.000 evra pomoći u paketima hrane i higijenskih sredstava za preko 15.000 najranjivijih sugrađana, navedeno je u saopštenju EU Info centra.

- Advertisement -