Lider pokreta Dveri Boško Obradović je ponovio zahteve od početka protesta i rekao da je opozicija jedinstvena u zahtevima za smenu vlasti na čelu sa Vučićem i pozvao da Srbija stane 13. aprila.

Svi ćemo tada biti u Beogradu da se pogledamo oči u oči sa ovim režimom. Smena Aleksandra Vučića, smena Ane Brnabić, smena Nebojše Stefanovića, Maje Gojković, oslobođenje medija, na čelu sa javnim medijskim servisima, i minimum slobode medija od šest do devet meseci, i debate na nacionalnim medijima, pa tek onda gospodo naperdnjaci možemo na izbore na svim nivoima.

Obradović je podsetio da se protesti održavaju u više od sto gradova i opština širom Srbije, a da su demonstarnti spremni da idu do kraja, te da građani odlično znaju što su već tri meseca na ulici, a zatim kritički govorio o televiziji Pink.

Boško Obradović, lider Dveri, na protestu u Užicu

Ako ne dođe do oduzimanja frekvencije televiziji Pink, ako se ne zaustavi taj kriminalni, nenormalni progrm te televizije koji dvadeset četiri sata dnevno laže i kleveće i na najdrastičniji način vređa političke protivnike ove vlasti, a da oni nikada ne mogu da odgovore na sve te laži, mi ćemo onda da se organizujemo, i jedne subote tokom naših šetnji, idemo u posetu Željku Mitroviću, pa da vidimo da li smo mi iz Čačka, ili vi iz Užica seljaci koji rušimo njegov Beograd.

Potpredsednik Narodne stranke i narodni poslanik, Miroslav Aleksić, ovim rečima obratio se Užičanima:

Hvala vam što trajete u ovoj borbi, što ne želite da budete sa strane i da čekate da neko drugi oslobodi Srbiju. Borite se za budućnost, borite se za vašu zemlju i za vašu decu. Ja pozivam i sve one iz Užica koji nisu ovde, ali i iz drugih gradova širom Srbije, da se bore za sebe. Od naroda zavisi koliko će trajati svaka vlast. Nema više straha dragi prijatelji u Užicu. Strah više ne živi ovde. Strah je sada kod onih koji se plaše od pada vlasti, i plaše se suda naroda. Plaše se zakona i ne smemo da se mirimo sa situacijom i ćutimo, a oni da sedam godina prave budale od nas, – rekao je Aleksić, naglašavajući da ne treba da se ćuti dok se rasprodaje i uništava zemlja.

Sa protesta 29. marta u Užicu

Obraćanje Užičanima Aleksić je ovako završio: „Vreme je da se sklone, vreme je da pristanu na sve ono što mi tražimo, zna se, fer i slobodne izbore, slobodne medije. Dragi Užičani, spremite se, pozovite sve vaše prijatelje, komšije, rođake, objasnite im da stvari ne mogu da se promene same od sebe, objasnite im da ne gube nadu, da je sve u našim rukama i 13. april je dan kada će oni shvatiti koliko smo odlučni i spremni da im kažemo dosta je, kupite kofere i odlazite! Zbog toga 13. aprila svi u Beograd! Nema stajanja u ovoj borbi dok ne skinemo jaram sa svih nas, ne dajte se Užičani!“

Posle govora, demonstranti su se kao i prethodne nedelje mirno prošetali glavnom ulicom, i vratili se na plato ispred Gradske kuće, gde je najavljen novi protest u naredni petak.

Novka Ilić

- Advertisement -