Regionalna konferencija „Agroindustrijski centar temelj privrede Zlatiborskog okruga – Novi pogled na razvoj lokalne zajednice i ekonomije regiona“, u hotelu Tornik, okupila veliki broj učesnika, a skup je organizovan uz pomoć Opštine Čajetina i Ambasade Kraljevine Švedske u Srbiji.

Danas hoćemo da pokažemo jednu novu organizaciju moderne samouprave i jedan moderan i savremen pristup razvoju poljoprivrede na teritoriji čitavog Zlatiborskog okruga. Pre nekoliko godina smo osnivanjem preduzeća „Eko agrar“ bojažljivo krenuli u intenzivniji razvoj lokalne poljoprivrede i prvi pozitivni rezultati su nam dali za pravo da ne stanemo na tome već da radimo, razvijamo i modernizujemo poljoprivrednu proizvodnju u cilju zaštite od monopola celokupnog geografskog područja Zlatibora i brendova koji se na njemu nalaze, –  rekao je Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, otvarajući u zlatiborskom hotelu „Tornik“ konferenciju „Agroindustrijski centar – temelj privrede Zlatiborskog okruga“.

Dajući potpunu podršku ovom projektu, njegova ekselencija ambasador Kraljevine Švedske u Beogradu Jan Lundin je naglasio da „otvaranje agroindustrijskog centra na Zlatiboru predstavlja dobar primer modela javno-privatnog partnerstva u agroindustriji i poljoprivredi. Mi u Švedskoj radimo slične stvari i to ne samo u poljoprivredi već i u drugim sektorima gde je ključno nekada imati javnu ili državnu podršku za inovacije u određenoj industriji“. Ambasador Lundin je dodao da mu je drago da „vidi kako Zlatibor obraća pažnju ne samo na turizam nego i na poljoprivredu, i na to u kakvoj se situaciji nalaze mala preduzeća u poljoprivredi. Oni su ključno pitanje za srpsku poljoprivredu i važno je razviti model kako da sva ta mala preduzeća opstanu i razvijaju svoju produkciju u jednom svetu gde na tržištu dominiraju veliki igrači“.

U prvom delu konferenciji učestvovali su profesori Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu: prof. Zorica Vasiljević ,dr Miladin Ševarlić i Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, Dragana Vučetić, predstavnica malih proizvođača opštine Laktaši iz Republike Srpske i Dragan Cikić predstavnik malih proizvođača opštine Čajetina.

U okviru prvog panela učesnici su se usaglasili da velike kompanije nisu toliko zainteresovane za male proizvođače i da oni često imaju problema da pribave neophodna finansijska sredstva. Zaključci su da je neophodno edukovati poljoprivrednike da prate svoje troškove a da je lokalna samouprava tu da ih podrži u razvijanju njihovih biznis ideja kao i da ih uključi u zajedničko donošenje odluka. Osnivanje ovog agroindustrijskog centra pomoći će da se zaštite proizvodi koji dolaze sa ovog geografskog područja.

Smatram da su ovakve stvari nešto što treba agrarnoj privredi Srbije. Ukoliko ne postoje vidovi udruživanja poljoprivrednika bilo da su to centri, zadruge, organizacije ili klasteri mi ne možemo da računamo da će poljoprivreda Srbije i uopšte agrarni sektor zajedno sa preradom biti konkurentni. Moramo da pripremamo i našeg poljoprivrednika i naše prerađivače da sutra, kada uđemo u Evropsku uniju, budu konkurentni evropskim proizvođačima. Ovo što radi opština Čajetina i njeni partneri je nešto veoma dobro i mi iz nauke i struke smo uvek spremni da dođemo da i pomognemo i razmenimo iskustva, – kazala je prof. dr Zorica Vasiljević, redovni profesor Poljoprivrednog fakulteta.

U turizmu smo postigli dobre rezultate ali sada moramo dalje da razvijamo poljoprivredu i da pomognemo našim proizvođačima da na jedan savremen način proizvode svoje organske proizvode. Ovo je nešto novo, nastaje jedan agroindustrijski centar na mestu samog nastanka proizvoda, – rekao je Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina.

Cilj konferencije, a samim tim i inicijative, je osnaživanje lokalnih proizvođača, stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta za lokalne privrednike, podsticanje preduzetništva, jačanje lokalne i regionalne privrede, plasmana proizvoda.

Formiranje budućeg Agroindustrijskog centra započeto je pilot-projektom izgradnje mini mlekare „Naša Zlatka“ u selu Kriva Reka na Zlatiboru, koja od septembra 2017. godine otkupljuje mleko isključivo od proizvođača sa područja opštine Čajetina za jednički nastup na domaćem i inostranom tržištu, informisanje i edukacija, promocija privrede Zlatiborskog okruga i tradicionalnih zlatiborskih proizvoda.

- Advertisement -