Očekuju se jaki pljuskovi sa velikom količinom padavina – od 30 litara po kvadratnom metru u periodu od 12 sati, a ponegde i više, na području centralne, istočne i južne Srbije – saopšteno je iz Hidrometeorološkog zavoda Srrbije.

Meteorolog Nedeljko Todorović objašnjava za RTS da vremenske prilike imaju svoju promenljivost od godine do godine, pa nekad imamo i sušan maj.

– Ove godine je palo dvostruko više kiše nego obično – 75 litara po metru kvadratnom je prosek, a pale su 142 litre po metru kvadratnom. Ne znači da se netšo krupno promenilo, jun je kišovitiji mesec po ukupnoj količini padavina, iako ima manje kišnih dana“, objašnjava Todorović.

Maj je za stepen i po bio hladniji od prosečne vrednosti. Bilo je i hladnijih, kaže Torodrović i dodaje da je to uobičajena promenljivost iz godine u godinu.

Reka Đetinja

Sutra i prekostura će količinski biti mnogo manje kiše, rekao je Todorović i najavio da nas od četvrtka očekuje značajan porast temperature.

– Krajem nedelje biće veoma sunčano, i do trideset stepeni. Takvo vreme će se produžiti i naredne sedmice sa dan-dva osveženja. Ulazimo u pravo leto,- zaključioje Todorović.

Inače, za danas je u Šumadiji, Pomoravlju, Istočnoj, Jugoističnoj i Jugozapadnoj Srbiji na snazi narandžasti meteo-alarm, dok je u ostatku Srbije na snazi žuti meteo-alarm.

Za danas je prognozirano pretežno oblačno vreme, mestimično s kišom, pljuskovima i grmljavinom. U pojedinim delovima Srbije moguće su i nepogode s gradom. Najviša temperatura biće od 20 do 24 stepena.

Narandžasti meteo-alarm znači da su prognozirane opasne vremenske pojave, takvog intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Žuti meteo-alarm je signal da treba biti oprezan ako se planiraju aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku.

U Požegi se izlila voda, što se može videti na fotografiji kolege Rada Markovića, koju je na FB stranici objavio Zlatiborski Okrug Info.

Požega (Foto: FB Rade Marković)

Čačak, susedne opštine kao i Kraljevo, gde je proglašena vanredna situacija, zahvatilo je pravo nevreme.

Todorović kaže da leto stiže krajem ove nedelje, tačnije, lepše vreme nas očekuje već od četvrtka.

- Advertisement -