U prva tri kvartala ove godine u oblasti građevinarstva u Srbiji zabeležena su 54 slučaja rada na crno, što je dva i po puta manje nego u istom periodu prošle godine, kad je zabeležen141 takav slučaj kod firmi koje se nalaze na „ crnoj“ i „beloj“ listi, navedeno je u saopštenju Ministarstva građevinarstva saobraćaja i infrastrukture.

Broj zaposlenih na neodređeno vreme u oblasti niskogradnje, u istom periodu, veći je oko 1.000 u odnosu na isti period 2017.

Iz resornog Ministarstva je saopšteno da je smanjen i ukupan broj povreda na radu sa 111 na 84, a navedeni su i podaci da se lista ažurira četiri puta godišnje i obuhvata 626 firmi izvođača i dobavljača u oblasti niskogradnje.

Liste građevinskih kompanija kreirane su na osnovu Konvencije Međunarodne organizacije rada o radnim klauzulama javnih ugovora, koja je ratifikovana u Narodnoj skupštini.

Radna grupa koju su činili predstavnici državnih institucija i predstavnici Samostalnog sindikata putara Srbije pokrenula je krajem 2014. bodovnu listu izvođača koja se od tada redovno ažurira.

Od 2017. godine Vlada Srbije usvojila je zaključak kojim je državnim institucijama preporučeno da pre donošenja odluke o dodeli posla preko javnih nabavki provere rejting preduzeća na toj listi, kako bi se izbegla dodela poslova firmama rangiranim na „crnoj listi“, navedeno je u saopštenju Ministarstva građevinarstva saobraćaja i infrastrukture.

- Advertisement -