U izdanju izdavačke kuće „Znak“ iz Beograda, iz štampe je nedavno izašao novi roman Mile Filipović, „MilaMar“, zanimljiva priča o strastvenoj ljubavi prema životu, koja, ako je previše snažna, ume da bude, a često i jeste smrtonosna.

„MilaMar“ je vodič kroz lepotu ljubavi i teskobu bola, uz nepregledne vidike i nevidljive patnje, ispovest o životu i o smrti, koja je njegov deo, a ne njegov kraj, napisano je o novoj knjizi.

Promocija knjige biće održana u četvrtak, 3. oktobra u 19 časova u Svečanoj sali Gradske kuće u Užicu. O knjizi će govoriti Nada Selaković, novinarka, Petar Arbutina, književni kritičar i Mila Filipović, autorka. Delove romana govoriće glumci Narodnog pozorišta iz Užica, Dragana Vranjanac i Goran Šmakić.

O romanu „MilaMar“ Vida Ognjenović, književnica, rediteljka i dramaturškinja kaže:

I evo zaista neobične i dobre knjige. Kad kažem neobične, mislim na pristup proživljenim činjenicama, na savladavanje sopstvenog položaja, koji je mnogo više od svedoka i učesnika i najzad na unutrašnji nagon da se sve to spase od autoimune bolesti samosažaljenja.

Umesto toga Mila je nastojala i uspela da prikaže jednu nesvakidašnju osobu koja je sama sebi zadavala život i način na koji će ga upotrebljavati, kao solista koji promišlja svet pod uticajem svoje naobrazbe, iskustva i mašte. Usto nije skrivala sopstvenu fascinaciju njime, uprkos razlikama i shvatanju da je taj način suviše bajkovit, da bi bio moguć bez ožiljaka.“

Dr Jelena Banković, profesor Engleskog jezika i književnosti na Univerzitetu „Loyola“, književnica i književna kritičarka o knjizi „MilaMar“:

Dnevnik o ljubavi i potresna priča o bolu zbog gubitka voljene osobe. Odlično napisan roman, koji pleni iskrenošću i mudrošću, i koji se čita u dahu. Negde u sred ove priče, čitalac pronalazi misao da se bez ljubavi umire polako, da bez nje život gubi smisao. I tako, Mila Filipović navodi čitaoce da ozbiljno preispitaju svoj život, vodjeni stremnjom da ne prožive ono što je pred njima bez te najveće vrednosti, koja je uslov bez koga se ne može. Autorka je uspešno ličnu ispovest napisala kao roman sa univerzalnom porukom.“

O autorki:


Mila Filipović je rođena u Užicu 1962. godine. Diplomirala je na Odseku za novinarstvo Fakulteta političkih nauka u Beogradu 1986. godine. Radila je kao novinarka „Vesti“ i glavna i odgovorna urednica Radio Užica.
Od 1. aprila 1996. godine živi i radi u Čikagu, gde je magistrirala na Odseku za slavistiku Univerziteta države Ilinois 2005. godine. Do 2012. je bila dopisnik frankfurtskih „Vesti“ iz Čikaga, a od 2017. piše za „Užičku nedelju“.

Objavila je roman „Koncentrični krugovi“ 2000. godine (koautorka sa Snežanom Bošković) i zbirku kolumni „Pogled popreko“ 2014. godine.

UŽICE, četvrtak, 3. oktobar

Promocija romana „MilaMar“

Promocija romana “MilaMar” održana je u svecanoj sali Gradske kuce Užice. O knjizi su govorili Nada Selakovic i Petar Arbutina, delove romana čitali su glumci užičkog Narodnog pozorišta Dragana Vranjanac i Goran Šmakić.

Sa promocije u Užicu, autorka knjige Mila Filipović (Foto: UM)

Organizator promocije nove knjige Mile Filipović bila je „Užička nedelja“.

Promocija romana „MilaMar“ biće održana i u Beogradu.

- Advertisement -