U okviru projekta primarne selekcije, koji realizuje Grad Užice u saradnji sa Regionalnom deponijom „Duboko“ i JKP  „Bioktoš“, u centralnom delu grada biće postavljeno 200 novih plastičnih kontejnera za selektovan otpad.

Pored toga predviđeno je 160 kontejnera za suvi otpad odnosno otpad koji može da se reciklira, 30 kontejnera za mešani otpad  i 10 kontejnera za ambalažno staklo.

– Plave boje su kontejneri za suvi otpad, sive za mešani odnosno za otpad koji se ne može reciklirati i žute boje kontejneri su za staklo, – pojasnio je užički gradonačelnik Tihomir Petković.

Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović, je najavio da će kapitalne infrastrukturne investicije nastaviti u oblasti zaštite životne sredine, te dase  upravljanje otpadom ne završava sna deponiji nego počinje na mestu gde taj otpad nastaje, a to je kod običnog građanina.

– Dalji projekti na primarnoj separaciji i edukaciji građana su od prelomne važnosti. Građanim mora da zna zbog čega je važno da  taj otpad razvrsta, koji su njegovi a koji benefiti zajednice kada otpad stigne na deponiju, – istakao je Radović.

– Prema rečima Momira Milovanovića, direktora JKP “Duboko”realizacijom projekta primarne selekcije biće obuhvaćen čitav grad.

Momir Milovanović, direktor JKP „Duboko“

– Postavljanjem novih kontejnera biće „pokrivena“ gradska zona sa nekoliko hiljada domaćinstava i ogromnom količinom selektovanog otpada, – rekao je Milovanović i uputio poziv građanima da pomognu u realizaciji projekta, ističući kao pozitivan primer odnos žitelja prigradskih naselja koji su maksimalno uključeni u primarnu selekciju otpada, kada je izvršena podela kanti za 2500 domaćinstava u sedam mesnih zajednica, o čemu smo već pisali na portalu „Užicemedia“.

Prema najavama čelnih ljudi „Bioktoša“ u narednom periodu očekuje se proširenje primarne selekcije, nabavka novih plastičnih kontejnera i kanti, a očekuje se i nastavak projekta u Sevojnu.

Oliver Ristanović, direktor JKP „Bioktoš“

Prema dostupnim podacima za čitavu proteklu godinu količine primarno selektevanog otpada iznose 80 tona, a za prvih pet meseci ove godine to je preko 140 tona.

– Uz postavljanje novih kontejnera za primarnu selekciju i kanti do kraja godine biće oko 400 tona,- naveo je Oliver Ristanović, direktor JKP “Bioktoš”.

Podsećamo, Grad Užice i Tuzla su zajedno uključene u projekat u prekogranične saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine koji finansira Evropska unija. Vrednost projekta je 711.000 evra od kojih je oko 400.000 evra dobilo Užice. Od tih sredstava nabavljen je kamion za JKP ”Bioktoš”, presa za baliranje za JKP”Duboko”,  5000 kanti za 2500 domaćinstava u prigradskim naseljima i 300 kompostera u okviru ovog projekta.

- Advertisement -