Delegacija Evropske unije u Srbiji i National Geographic Srbija organizuju konkurs za najbolju socijalno angažovanu fotografiju nastalu u Srbiji „Čovek u fokusu“. Fotografije treba slati u periodu od 1. septembra 2020. do 20. oktobra 2020. na elektronsku adresu takmicenje@euinfo.rs.

Tema konkursa je socijalno angažovana fotografija u Srbiji. U vreme izazova koje je donela pandemija izazvana virusom COVID-19 i koja je za posledicu donela socijalnu izolaciju, zabrinutost za sopstveno i zdravlje najbližih kao i ekonomsku neizvesnost koja je uticala na sve građane Srbije, pozivamo vas da nam pošaljete fotografije koje ste zabeležili u vašem okruženju, dnevnike iz izolacije ili karantina, svakodnevice itd.

Konkurs je otvoren za:

– sve punoletne građane sa boravištem u Srbiji;

– projekte iz sektora kulture, demokratije, ljudskih prava i socijlne inkluzije, odnosno za projekte koji se bave socijalnim pitanjima, a koje podržava Evropska unija u Srbiji. 

Stručni žiri će odabrati i tri najbolje fotografije nagraditi vaučerima za kupovinu foto opreme u vrednosti od:

o   prva nagrada – 1.000 evra;

o   druga nagrada – 500 evra;

o   treća nagrada – 300 evra.

Žiri će dodeliti i „Specijalnu nagradu žirija za najbolju fotografiju EU projekta u Srbiji“.

Stručni žiri će izabrati 15 najboljih fotografija (uključujući  i tri nagrađene), kao i pet najboljih fotografija pristiglih od autora sa EU projekata koje će biti objavljene u štampanoj i elektronskoj publikaciji EU Info Centra kao i na veb stranicama i nalozima na društvenim mrežama Delegacije EU u Srbiji. Prvonagrađena fotografija biće objavljena u srpskom izdanju časopisa National Geographic. Izložba najboljih fotografija biće održana tokom 2020. ili 2021. u zavisnosti od pandemijske situacije i u skladu sa merama i propisima u vezi sa okupljanjem na javnim mestima  tokom pandemije.

Ukoliko nemate profesionalni foto-aparat nemojte da brinete jer će naš žiri uzimati u obzir i fotografije načinjene mobilnim telefonom.

Radove će ocenjivati žiri u sastavu:

  Marko Đurica, fotoreporter Reuters-a i autor izložbe fotografija Balkanska ruta;

o   Aleksandar Kelić, docent, Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu;

o   Igor Rill, urednik, National Geographic Srbija;

o   David Pujado, Belgrade Photo Month;

o   Daliborka Nikolić, EU komunikacije, EU info centar.

Fotografije poslate nakon navedenog roka neće biti uzete u razmatranje, navode iz EU info centra.

Detaljna pravila i uslove učešća u konkursu pronađite ovde.

- Advertisement -