U Užicu će biti podeljeno više od 900 paketa u više lokalnih udruženja zlatiborskog okruga, namenjenih višestruko ugroženim građanima – osobama sa smetnjama u razvoju, višečlanim porodicama sa malim primanjima, obolelima od cerebralne paralize i dečje paralize, multiple skleroze, distrofije, udruženju slepih i slabovidih, udruženju gluvih i nagluvih, korisnicima narodne kuhinje i osobama koje nemaju svoj dom.

Zbog trenutne situacije sa epidemijom Covid – 19 volonteri lokalnih udruženja isporučiće deo paketa korisnicima na kućne adrese i sa minimalnim brojem dolazaka u udruženja kako bi se rizik izlaganja najugroženijih grupa virusu sveo na minimum.

– Ova akcija humanitarnog karaktera ima višestruko značenje za članove ovih osam Udruženja i korisnike usluge Dnevnog boravka, njih preko 600, koji će dobiti pakete zahvaljujući donatorima. Pre svega kao dodatna podrška i pomoć u ovom teškom periodu izazvanom pandemijom „Covid – 19“. Ali i kao psihološki momenat sadržan u plemenitom činu i činjenici da se nas neko setio u ovom momentu. Kad smo svi, prirodno, okrenuti najviše sebi i svojim najbližima.

A ovde se radi o ljudima koji su i bez ove situacije okrenuti mahom sebi i svojim najbližima, sa iskustvom i socijalne i fizičke distance i izolacije i u „redovinim“ okolnostima. Taj ljudski, emotivni i psihološki aspekt ovog čina ima jednaku težinu kao i materijalni. I na tome smo  donatorima neizmerno zahvalni, – istakao je Čedomir Cicović, predstavnik osoba sa invaliditetom iz Užica.

Podela paketa pomći u Užicu (Foto: Fondacija Ana i Vlade Divac)

Fondacija Ana i Vlade Divac je u saradnji sa Grupom 484 i uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji, pomaže više od 50.000 najugroženijih građana u 12 gradova Srbije.

Cilj ovog projekta je pomoć porodicama koje žive na rubu ili ispod granice siromaštva, a u otežavajućim okolnostima svakodnevnog života, kao što je briga o bolesnom članu porodice, nezaposlenost ili gubitak posla. Porast straha, depresije i neizvesnosti, usled pandemije Kovida 19, dodatno otežavaju život ovih porodica.

U toku dvomesečne akcije biće podeljeno ukupno 10.000 paketa.

Vrednost projekta „Pomoć najugroženijim sugrađanima u borbi sa Covidom – 19“ iznosi 200.000 evra, a obezbedila ih je Ambasada Kraljevine Norveške u Srbiji.

Prethodno je akcija podele paketa pomoći najugroženijim građanima organizovana u Priboju, više o akciji možete videti OVDE.

- Advertisement -