Ovo je jedina izmena u odnosu na dokument vlade objavljen 22. januara 2020., u kojem se navodi povećanje akciza i za svu drugu akciznu robu – kafu, cigarete, alkohol.

Tako vozači mogu da odahnu bar do polovine godine, kada će im gorivo poskupeti za iznos uvećanih državnih davanja. Novom odlukom vlade akciza na benzin biće veća za 1,2 dinara i država će od juna po svakoj litri benzina prihodovati 57,1 dinar, evrodizela po 58,72, a tečnog naftnog gasa 44,59 dinara.

Bilo bi dobro da su ovo jedina zahvatanja države u ceni goriva. Međutim, tu su i posebne naknade za obavezne državne rezerve, PDV, naknada za energetsku efikasnost (zamena vrata i prozora i izolacija zidova u zgradama), markiranje goriva…

U poređenju sa 2018. godinom, potrošačke cene su lane povećane u proseku za 1,7 odsto, objavio je Republički statistički zavod. U skladu sa Zakonom o akcizama, dinarski iznos akciza na derivate svake godine se usklađuje s godišnjim indeksom cena u prethodnoj kalendarskoj godini, te se tako od juna očekuje povećanje akciza za 1,7 odsto na benzin, dizel, TNG, kerozin.

Pošto akciza ulazi u osnovicu za obračun PDV-a, ukupne obaveze proizvođača i uvoznika biće od juna veće za ovaj iznos.

Umesto ovog poskupljenja vozači već ovih dana mogu očekivati blago pojeftinjenje goriva na pumpama do kojeg je došlo zbog pada tražnje u Kini usled epidemije koronavirusa. Prema najnovijim informacijama, rafinerije u Kini pripremaju se za smanjenje uvoza i prerade tokom narednih meseci, jer borba nacije za suzbijanje širenja koronavirusa pogađa potrošnju goriva, sa usporavanjem transporta, proizvodnje i industrijskih aktivnosti na tržištu najvećeg svetskog potrošača nafte.

Ukoliko se uporede cene goriva u Srbiji i regionu, benzin je u BiH 20 dinara jeftiniji nego u Srbiji i toči se za 130,6 dinara. Kada je reč o evrodizelu, najjeftiniji je u Severnoj Makedoniji, gde se prodaje za 114,84 dinara, što je 49,8 dinara manje nego u Srbiji.

Inače, naša zemlja je od početka ove godine u samom vrhu po ceni evrodizela, odmah iza Albanije. Doskora je i Grčka bila skuplja od nas, ali to više nije slučaj. Kad je reč o auto-gasu, u Bugarskoj je 26,196 dinara jeftiniji nego u našoj zemlji.

- Advertisement -