Gradski štab za vanredne situacije na današnjoj sednici insistirao je na primeni postojećih mera zbog povećanja broja obolelih od koronavirusa.

Najveći rizik od zaražavanja su okupljanja u zatvorenim prostorima, kafićima, restoranima, privatnim proslavama i zato treba izbegavati rizična okupljanja, nositi zaštitnu masku u zatvorenom i na otvorenom prostoru i održavati distancu.

– Preporuka je da svi planirani javni i privatni skupovi budu odloženi do stabilizacije epidemiološke situacije.Sve više je slučajeva u radnim kolektivima, a zakonska obaveza poslodavaca je da prate zdravstveno stanje zaposlenih i da blagovremeno reaguju. U slučaju pojave simptoma i sumnjivih kontakata da preduzmu sve zakonske mere, – istakla je dr Jelena Radović Radivojević, komandant Gradskog štaba za vanredne situacije i gradonačelnica Užica.

Dr Jelena Raković Radivojević, komandant Gradskog štaba za vanredne situacije i gradonačelnica Užica

Nisu uvedene dodatne mere, ali će se dnevno pratiti epidemiloška situacija u Užicu i na osnovu toga biće pojačan inspekcijski nadzor.

Dr Slobodan Jovićević, član Gradskog štaba i v.d direktor Opšte bolnice Užice rekao je da se u užičkoj bolnici leče pacijenti iz celog Zlatiborskog okruga. Trenutno je 89 kovid pozitivnih ili sa sumnjom koji čekaju test, a maksimalno se koriste kapaciteti kovid bolnice u krugu kasarne.

Dr Slobodan Jovićević, v.d direktor Opšte bolnice Užice

– Dok god kapaciteti budu dozvoljavali svi pacijenti će biti smeštani u kovid bolnici u Krčagovu. Najveći priliv pacijenata je  iz Prijepolja i Kosjerića, a u ovom trenutku Opšta bolnica Užice zadovoljava sve potrebe što se tiče lečenja, lekova i zaštitne opreme,-naglasio je dr Jovićević.

Dr Aleksandra Andrić, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Užice navela  je da registruju pogoršanje epidemioške situacije u celom okrugu i Gradu Užicu.

– Svi pacijenti koji imaju blagu kliničku sliku leče se u kućnim uslovima i nalaze se u samoizolaciji. Intenzivno se istražuju kontakti jer je to jedan od najvažnijih elemenata kontrole ove epidemije. Svi kontakti koji su bili sa pozitivnim osobama duže od 15 minuta a nisu koristili ličnu zaštitu treba da ostanu u kućnoj izolaciji 14 dana,- objasnila  je dr Andrić.

Dr Aleksandra Andrić, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Užice (Foto: Užicemedia)

Ona je navela da se porast novoobolelih registruje od oktobra meseca. Iz Užica u septembru je testirano je oko 150 lica od kojih je bilo 17 pozitivnih, u oktobru testirano oko 200 od kojih su pozitivna 63 lica, a  do 4. novembra testirano oko 50 lica od kojih je 38 pozitivno na koronavirus.

A kakva je sitacija u užičkom kraju ove nedelje pogledajte OVDE.

- Advertisement -