Minulog vikenda u Kosjeriću je organizovana akcija „Uredimo sportski centar Poligon“ na inicijativu neformalne grupe „Kosjerci u akciji“, koja je podržana kroz projekat Beogradske Otvorene Škole (BOŠ) – “EU za tebe“ uz saradnju Mladih Istraživača Srbije i Inženjera zaštite životne sredine.

Zasađeno je 25 sadnica javora i 128 sadnica ukrasnog šiblja (pet različitih vrsta) kako bi bila postavljena vizuelna i ekološka barijera između sportskog centra i prometne saobraćajnice koja vodi za Fabriku cementa, a kojom prolazi veliki broj šlepera svaki dan pri čemu stvaraju veliku buku i podižu prašinu koja se posle nanosi na igralište gde svoje slobodno vreme često provodi veliki broj roditelja sa decom i mladih.

Akciji je predhodio edukativni eko čas na otvorenom za petake Osnovne škole „Mito Igumanović“, za njih oko 50, koji su potom podeljeni u grupe zasadili 10 stabala javora.

Kosjerci u akciji (Foto: Janko Belić)

Pored dece, u akciju se uključilo i 20-ak odraslih građana Kosjerića, navode organizatori, uz podsećanje da veliku zahvalnost duguju JKP „Elan“, koji su nekoliko dana pred sadnju iskopali rupe za sadnice, a potom i izvršili zalivanje.

Pratimo i druge akcije pošumljavanja u užičkom kraju.

- Advertisement -