Kampanja za fer izbore – FERKA, čiji je centralni zahtev da aktuelni predsednik države ne bude nosilac liste na izborima na kojima se ne kandiduje.

Na tribini su govorili Dušan Spasojević, profesor na Fakultetu političkih nauka, Pavle Cicvarić, student politikologije na Fakultetu političkih nauka i Dragoslava Barzut iz Građanskih inicijativa.

Komentarišući to što je vladajuća stranka predala listu za beogradske izbore sa imenom Aleksandra Vučića u nazivu, iako on nije kandidat, Dušan Spasojević je rekao da „mi imamo izuzetno personalizovani politički sistem, i da je to karakteristika koja postoji već dugi niz godina, ali je odnos snaga danas takav da je to sada vrlo uočljivo, da stvara sliku da niko drugi nije važan sem predsednika“.

Na pitanje kako sada vidi trenutnu situaciju u opoziciji, Pavle Cicvarić je rekao da je bilo dosta poziva da proevropske stranke stanu u zajedničku koaliciju, i da misli da su svi znali da postoje ideološke i političke razlike između tih partija, ali da je postojala nada da će sve one stati zajedno u cilju uspešnog izlaska na izbore. To se nije desilo u ovom trenutku, i smatra da je SPN trebalo da ostane ujedinjena kao front protiv vladajuće stranke.

Dragoslava Barzut iz Građanskih incijativa izjavila na tribini u Užicu – Kampanja za fer izbore – da postoji jedna velika personifikacija vlasti, te da u želji da iskoračimo iz takve političke klime – “kampanju za fer izbore smo malo hrabrije nazvali FERKA”.

Kako je istakla, došao je taj momenat da razmislimo i zađemo po Srbiji, da napravimo prostor za dijalog i da pričamo sa građanima i građankama, jer je to nešto smo smo zaboravili u ovom dinamičnom izbornom procesu”.

O tome da li postoji neka jasna prognoza o rezultatima, Spasojević je rekao da „svaki grad ima neku svoju lokalnu specifičnost i lokalni odnos sa strankama, jako je heterogena scena, shodno tome ne može se predvideti za Beograd, a kamoli za sve ostale opštine koje će imati izbore 2. juna“.

Cicvarić je, komentarišući predaju SNS liste sa imenom aktuelnog predsednika, rekao sledeće: „On od početka svog dolaska na političku scenu gaji kult ličnosti, i to vidimo ne samo u njegovom obraćanju opoziciji, već i po tome kako se obraća svojim partijskim kolegama i poslanicima. On ih ponižava, veličajući sebe.“

Barzut je prokomentarisala, posebno dolazeći iz sektora civilnog društva, da postoji antagonizam oko reči politika, te da nam se u Srbiji nekako od malih nogu ogadi ta reč”.

“Sve je politika, politika su komunalni problemi, sve su to politike koje utiču na nas svakodnevni život. Tu reč treba konačno preusmeriti u pozitivni kontekst, nije sramota baviti se politikom, to nije samo partijsko delovanje”, rekla je Barzut na tribini u Užicu, koja je održana u klubu “Ribolovac” na Međaju.

Foto: Tim Građanskih iniicjativa

Pogledajte i druge tekstove iz politikeputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -