U Fabrici oružja i municije živote je izgubilo oko 120 ljudi, radnika fabrike i građana. Parastos tragično nastradalim služili sveštenici užičke crkve.

Eksplozija se dogodila 22. novembra oko 15:00 časova u poprečnom delu tunela koji je služio za smeštaj materijala i proizvoda fabrike u raznim fazama proizvodnje, lančano se širila na oba tunela i u talasima trajala sve do idućeg dana. Izginula je čitava smena radnika i civila koji su se zatekli u skloništu.

Odavanjem pošte i polaganjem venaca na spomenik žrtvama eksplozije Narodni muzej Užice i Grad Užice obeležavaju, danas 22. novembra, 82 godine od eksplozije u Fabrici oružja i municije. Cveće su položile delegacije Grada Užica, gradske opštine Sevojno, Prvog partizana – Namenska proizvodnja, Socijalističke partije Srbije – Gradski odbor Užice, SUBNOR-a, Udruženje potomaka ratnika u ratovima 1804-1918. „Major Kosta Todorović“, Udruženje vojnih penzionera, Društvo istoričara Užica, Udruženje boraca Sevojna.

U ime lokalne samouprave govorio je Ratko Trmčić, član Gradskog veća za društvene delatnosti Grada Užica.

Program je vodio Goran Novaković, istoričar, viši kustos Narodnog muzeja Užice.

Parastos tragično nastradalim služili su sveštenici užičke crkve.

Pdsećemo, po ulasku partizanskih snaga u Užice, 24. septembra 1941. godine organizovana je proizvodnja u Fabrici oružja i municije u Krčagovu.

U tom periodu, bila je to jedina fabrika u okupiranom delu Evrope gde se proizvodilo oružje za borbu protiv fašizma. Mašine jednog dela municijskog odeljenja i alatnica smeštene su u podzemne galerije izgrađene neposredno pred početak Drugog svetskog rata za potrebe trezora Narodne banke Kraljevine Jugoslavije.

Fabrika oružja i municije radila je do 22. novembra 1941. kada se dogodila tragična eksplozija u kojoj je izginula čitava smena radnika i civila zatečenih u skloništu.

Kompanija Prvi partizan na ovaj datum obeležava Dan preduzeća, jer je 22. novembar, posvećen sećanju na više od 120 radnika Partizanske fabrike oružja koji su na taj dan 1941. godine poginuli u eksploziji u trezorima Narodne banke u Užicu, današnjem Narodnom muzeju.

Pogledajte i druge tekstove, putopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -