Ovaj ansambl je već godinama deo kampanje „Obnovimo sebe, podignimo Stupove“ kao i šire humanitarne akcije Srpske pravoslavne crkve kojom se pronosi poruka o neophodnosti vraćanja korenima i potrebi identitetske samosvesti srpskog naroda i roda. Kroz dugogodišnji rad ansamblu su se priključile mnoge poznate ličnosti (Jelena Tomašević, Sergej Ćetković, Nikola Rokvić, Aleksandra Radović i drugi) i u njega ugradile svoj talenat i muzički dar.

Dvočasovni program započeo je u 20 sati pesmama „Sveta Anastasija“, i „Marijo slavna“. Pored muzičkog sastava „Stupovi“ posetioci na kraljevom trgu mogli su da čuju crkvene horove iz Mačkata i Priboja kao i folklornog društva „Era“ iz Užica, koji su se predstavili  igrama sa Kosova i iz Šumadije.

Posebne simpatije pobrale su devojčice iz pevačke grupe osnovne škole na Zlatiboru sa učiteljem i frulašem Markom Džambasovićem izvodeći pesme „Simonida“ i „Mi smo deca neba“.


Stupovi na Kraljevom trgu

Veliko interesovanje publike izazvalo je obraćanje igumana manastira Đurđevi stupovi oca Gerasima, koji je u svom govoru pozvao na ljubav i dobročinstvo među narodom i vernicima, vraćanje tradiciji i veri. Potom je usledila zdravica zdravičara i guslara Vuka Pantovića, kao i kompozicije muzičkog sastava „Stupovi“:  „Voli, zavoli“, „Ljudi likujte“, „Hristos voskrese, radost donese“, „Usnula je dubok sanak“,  „Vila sa Košara“ i druge pesme.

Okupljenim gostima na zlatiborskom trgu bile su dostupne i rukotvorine bratstva manastira Đurđevi stupovi i SPC.

Kompletan program učinio je da se Zlatiborom pronese duh tradicije i identiteta srpskog pravoslavnog naroda, a pre svega doprinese vraćanju osnovnim moralnim  vrednostima i obnovi Stupova, navedeno je u informaciji TO Zlatibor.

- Advertisement -