Izdavač zbornika je Gradski odbor potomaka ratnika 1804-1918. „Major Kosta Todorović“ Užice, a objavljivanju radova je predhodilo održavanje okruglog stola na istu temu.

Istoričarka Jelena Ristanović navodi da zbornik sadrži 15 radova i jedan tekst „Iz ratnih beležaka“ Mirka Popovića, profesora istorije Užičke gimnazije i pisca prve istorije Užica koji je u Prvom balkanskom ratu bio komandir čete u Četvrtom pešadijskom puku „Stevan Nemanja“ drugog poziva.

– U našoj istoriografiji nije mnogo pisano o balkanskim ratovima. Mada su doneli oslobođenje od viševekovne turske okupacije delu Srbije, proširili njene granice, pokazali hrabrost Srpske vojske i snagu malih naroda kada su ujedinjeni,ostali su u večitoj senci Prvog svetskog rata. Ovi ratovi pokazali su istovremeno pohlepu, lukavstvo, prepotentnost i licemerje bivših saveznika, a naročito velikih sila koje su nastojale da sve istorijske tokove stave pod svoju kontrolu i prilagode svojim planovima u granicama koje su one zacrtale, kako bi vojno, politički i ekonomski zaštitili svoje velike države i što više porobili i oglobili male i slabe narode – navodi u predgovoru knjige istoričarka Jelena Ristanović.

Na promociji će o objavljenom zborniku govoriti istoričari iz Užica Vesna Lučić i Aleksandar Savić.    

- Advertisement -