Međunarodni letnji kamp Filharmonije mladih „Borislav Pašćan“ počeo je na Zlatiboru, zahvaljujući finansijskoj podršci Rotary District 2483, kao i Ministarstva prosvete i Ministarstva kulture Republike Srbije. Završni koncert letnjeg kampa održaće se, 14. avgusta, na letnjoj sceni na Zlatiboru sa početkom u 20 sati.

Ovogodišnji kamp okuplja preko 60 mladih muzičara, a pored maestra Đorđa Pavlovića orkestrom će dirigovati i maestro Karlo Donadio, inače dugogodišnji dirigent Rimske opere. Takođe, na koncertu će kao gosti učestvovati i prvaci opere beogradskog Narodnog pozorišta primadona Sanja Kerkez, sopran i Ivan Tomašev, bas. Izvodiće se dela italijanskih kompozitora inspirisanih italijanskom prestonicom – gradom Rimom.

Filharmonija mladih „Borislav Pašćan“ tokom ovog desetodnevnog kampa priprema i repertoar za svoju narednu koncertnu sezonu, pa nakon izvođenja na Zlatiboru slede i koncerti u Beogradu, Loznici i Novom Sadu. Na programu za narednu godinu izdvajaju se Drugi klavirski koncert Sergeja Rahmanjinova koji će orkestar izvoditi sa ruskim pijanistom Aleksandrom Sinčukom, kao i filmska muzika Dmitrija Šostakoviča koja će premijerno biti predstavljena srpskoj javnosti.

– Mi se nadamo da će ovo biti samo jedan u nizu mnogobrojnih letnjih međunarodnih kampova koji slede. Naredne godine planiramo saradnju i sa omladinskim orkestrima sa Islanda, kao i iz Italije i Bugarske – ističe Đorđe Pavlović, maestro i umetnički rukovodilac Filharmonije mladih „Borislav Pašćan“ .

Inače, Filharmonija mladih „Borislav Pašćan“ ove godine proslavlja 40 godina svog postojanja, dobitnik je brojnih međunarodnih nagrada i sastoji se iz juniorskog ansambla koji okuplja učenike srednjih muzičkih škola, kao i seniorskog ansambla u kojem sviraju studenti i profesionalni muzičari iz Srbije i regiona.

– Pozivamo sve ljubitelje klasične muzike da dođu na koncert Filharmonije mladih „Borislav Pašćan“. Ovom prilikom preko 60 mladih muzičara dočaraće atmosferu italijanske prestonice izvodeći dela inspirisana gradom Rimom. Osim italijanskih, na repertoaru će se naći i dela ruskih, kao i domaćih kompozitora. Ulaz na koncert je slobodan, a u slučaju kiše mesto održavanja koncerta biće naknadno objavljeno, -navedeno je u saopštenju prosleđenom medijima.

- Advertisement -