U okviru 13. Međunarodnog studentskog filmskog kampa Interakcija i 8. Međunarodnog masterklasa dokumentarnog filma Interdoc, do kraja avgusta u Požežgi će botraviti više od 30 mladih dokumentarista iz 23 zemlje sveta.

Oni će učestvovati u produkciji dokumentarnih filmova, pohađati predavanja iz režije kreativnog dokumentarnog filma, prisustvovati projekcijama i razgovorima o dokumentarnom filmu.

Petnaest učesnika – studenata filmskih škola sa katedri za produkciju, režiju, kameru, zvuk i montažu iz Francuske, Argentine, Alžira, Egipta, Španije, Saudijske Arabije, Indije, Rusije, Slovenije, Palestine i Srbije, doputovalo je u Beograd sinoć, 11. avgusta, gde će se na uvodnoj radionici u Kulturnom centru Beograda upoznati i formirati tri filmske ekipe koje će u narednih sedam dana snimati dokumentarce na temu Ženska pitanja.

Na čelu sa lokalnim koordinatorima, ekipe će nastaviti put ka tri grada zapadne Srbije – Čačku, Ivanjici i Užicu, u kojima će pronaći junake i priče za svoje filmove. Po završetku snimanja, 18. avgusta, svih petnaest učesnika će se ponovo okupiti, ovoga puta u Požegi, gde će u narednih deset dana montirati filmove i baviti se njihovom postprodukcijom, saopšteno je iz Nezavisnog filmskog centra Filmart.

U Požegi će se učesnicima kampa pridružiti i 17 polaznika ovogodišnjeg masterklasa Interdoc, mladih dokumentarista iz Poljske, SAD, Indije, Malezije, Libana, Kipra, Rumunije, Južnoafričke Republike, Meksika, Jordana, Filipina, Čilea, Singapura.  Iskustvo iz režije dokumentarnog filma sa njima će podeliti domaći dokumentaristi Dragan Elčić i Mladen Matičević.

U galeriji pogledajte fotografije Filmarta nastale na prethodnim skupovima:

U okviru pratećeg programa Interscreen, koji se održava u Požegi od 19. do 26. avgusta,  učesnici i šira publika, moći će da pogledaju program vrhunskih, nagrađivanih dokumentarnih filmova, od izabranih studentskih dokumentarnih filmova ovogodišnjih učesnika, preko nagrađivanih filmova domaćih autora  – Mile Turajlić (Druga strana svega), Nemanje Vojinovića (Daljine) i Srđana Šarenca (Selo bez žena), pa do retrospektive filmova čuvenog reditelja Živka Nikolića, majstora kratkog dokumentarnog filma. Nakon projekcija će biti upriličeni razgovori o filmovima.

Već trinaest godina Filmart, nastoji da afirmiše filmsko stvaralaštvo mladih i podstakne produkciju dokumentarnog filma kod studenata filmskih škola. Tokom dvanaestogodišnje realizacije kampa učestvovalo je 219 učesnika iz 53 zemlje, dok je na masterklasu Interdoc učestvovalo 97 učesnika iz 36 zemlje. Snimljena su 44 dokumentarca i osvojeno 15 nagrada na filmskim festivalima u zemlji i svetu.

Interakcija se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja RS, Filmskog centra Srbije, Grada Čačka, Opštine Ivanjica i  producentske kuće Cinnamon Films.

Medijski pokrovitelji kampa su: RTS, Danas i SEEcult.org

Tokom kampa i masterklasa, učesnici će posetiti Drvengrad i Ovčarsko-kablarsku klisuru, a premijera filmova snimljenih tokom kampa zakazana je za 27. avgust u 21sat u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

- Advertisement -