Bračni par Biljana i Darko Milić dovoljno su bili hrabri i odvažni da se iz grada vrate u Biljanin zavičaj, u selo Biosku, u opusteli zaselak Mladenovići, gde žive samo Biljanina majka i njena jetrva. Hteli su da gaje koze i proizvode organski sir i kajmak.
Milići su procenili, ovo selo je idelano za gajenje koza, ima nadmorsku visinu preko 700 metara, nije zagađeno, jedini problem je put koji godinama niko nije popravljao.
A odakle im ideja da iz grada dođu i selo i baš počnu ovaj posao. Biljana nam priča da se seća da je njena majka imala samo jednu kozu.
– Moja majka Milijana imala je jednu kozu koja je davala dosta mleka, i mi smo rešili da kupimo još koju kozu. Podigli smo kredit i kupili tri koze, rase alpina. Evo, sada imamo stado od 20 koza i jarića koji vode poreklo od te tri koze. Znamo da su kozje mleko, sir i kajmak, veoma zdravi, a znamo i to da je koza genetski sposobna životinja, hrani se najhranljiivjim delovima biljaka.
Plan je da povećamo proizvodnju sira i kajmaka, koji su veoma traženi. Imamo ovde u Biosci veliko imanje, tako da ne brinemo za ishranu koza,a i po okolini sela, sve je zaraslo, ljudi jedva čekaju da koze to pobrste i malo se ukloni korov.
Ovde su sve stari ljudi, ne mogu da rade, i veoma su se obradovali kada smo mi iz garda došli i počeli poslove kozarstva. Stalno smo u konsultacijama sa Centrom organske poljoprivrede u Užicu, jer želimo da proizvodimo isključivo organski sir i kajmak,- kaže Biljana.
I Biljanin suprug Darko zadovoljan je poslom oko koza i boravkom u selu.
– Ideja nam je da povećamo broj koza, jer počeli smo da pravimo kozji trapist i mocarelu kao i topljeni sir. Sve se radi na stari, tradicionalni način. Ne mešamo vodu, niti drugu vrstu mleka. Prerađujemo isključivo kozje mleko. Sve što radimo, konsultujemo se sa stručnjacima, a edukovali smo se po seminarima i na internetu.
Poznato je da koze jedu oko to vrsta trava, dok ovce jedu oko dvadeset, a krava sedamnaest. Bitna je hrana, a ako ispaša nije kvalitetna, onda nema dovoljno mleka i mleko nije kvalitetno. Koze vole da jedu i lekovite trave na koje naiđu usput, kao što je kanatrion, sporišak…
Onda možete zamisliti kakvo je mleko, nije badava uvek kozje mleko smatrano kao lek, posebno za plućne bolesnike. I surutka je veoma zdrava, ali ona se manje traži, dok sir i kajmak, odmah prodamo. Ali, ako želimo da se duže i više bavimo ovim poslom, mora se raditi i na marketingu. Nije dovoljno samo da se zna kako je naš proizvod zdrav i organski, – kaže Darko za UžiceMedia.
Bilja i Darko Milić imaju dosta planova. Staru seosku kuću će srušiti sve do kamenog podruma koji je u zemlji i idealan prostor za pravljenje proizvoda od kozjeg mleka.
– Podrum je odličan baš onakav kakav se navodi u stručnoj literaturi, to će biti prostor za sazrevanje sira. Naravno, najvažnije je da svi naši proizvodi budu organski, a za to postoje svi uslovi. Ovde niko grama đubriva nije bacio već petnaestak godina, a ukolko dobijemo subvencije od grada Užica, onda ćemo proširiti stado za još petnaest koza, – dodaje Darko.
Milići su sveni da uvek ima posla oko koza i da nema odmora ni leti ni zimi. Ne pada im teško da leti rade poslove prikupljanja sena, a kada se završe ti poslovi, onda Biljana pravi sireve. A ima dosta posla i kada se koze jare, objašnajva nam Biljana.
– Koza neće da jede bilo šta, hrana mora biti čista, jer je koza vrlo pametna i čista životinja. Ako neće da jede neku hranu, to sigurno ne valja. Ne treba joj mleti hranu, dovoljno je slomiti žito.
Milići imaju troje dece. Sin Stefen najviše slobodnog vremena provodi sa kozama. Zajedno sa bakom izvodi ih na ispašu, majci pomaže u izradi trapista. Svakoj kozi je dao ime. Kaže, voleo bi da jednog dana imaju veliku farmu koza i da budu poznati proizvođači organskog sira i kajmaka.
I to nije neostvarivo. Prošli su sve pripreme da dobiju sertifikat o organskoj proizvodnji, ali osnovni problem je kaži Milići, do njihovg domaćinstva u selu Biosci nema asfalta, a kada padne kiša, ni jedno vozilo ne može da prođe, jer je makadam potpuno oštećen.
Nekada je ovaj put u dužuni od kilometar i po održavala vojska, a danas niko. Tražimo samo da se put malo zaravna i proširi da bi mogli doći do kuće, rekla nam je Biljana pominjući brojna obećanja, grada i mesne zajednice, koja do sada nisu ispunjena.
Eto, i to su neke sitnice, a važne u poslu, koje mlade ljude odvraćaju od povratka u selo. Ipak, Milići ne odustaju.
Autorka teksta: Novka Ilić
Hroniku Kovid -19, sa najnovijim podacima u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga, možete pogledati na linku UžiceMedia.
A aktuelne podatke za Srbiju možete videti na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.