Ovih dana na društvenim mrežama brojni su komentari, upozorenja, kritike na račun lokalnih vlasti zbog navodne odluke da će doći do zatvranja prolaza od MUP-a Užice prema Trgu partizana. Prema nekim od navoda na stanare u tom delu grada su vršeni pritisci da potpišu saglasnost, a u jednom od iznetih stavova se navodi:

„Trg je prostor koji okuplja i dosta mališana, postoji klizalište i Malo igralište u produžetku, to bi zatvaranje ovoga prolaza onemogućilo ventilaciju i provetravanje čime bi se ugrozilo zdravlje naše dečice.

Da podsetim građane da je Trg dobio Prvu međunarodnu nagradu za ambijentalno rešenje prostora kao i da je pod zaštitom spomenika države Srbije i što je najvažnije Trg pripada svim građanina Užica i nije dedovina ničija pa ni stanara u Ulici Petra Ćelovića od kojih se traži saglasnost“.

Prolaz prema Trgu partizana (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Na lokalne vlasti se apleuje da ne dozvole da do toga dođe. U nekim od komentara se navodi da je nedopustivo da grad „uređuju“ po svojoj meri pojedinci i navodi: „prave se privatni parkinzi, ruše stari simboli, zatvaraju prolazi, postavljaju „ukrasne“ žardinjere…“, te podseća na važnost građanske inicijative.

Na sve komentare tačku je stavila užička gradonačlenica dr Jelena Raković Radivojević, navodeći da je taj prolaz površina za javnu namenu i da će tako i ostati.

Gradonačelnica u izjavi za Radio Lunu kaže: „Nikakav zahtev niti od stanara zgrade niti od bilo kog drugog lica, vezano za zatvaranje prolaza na trgu, nije stigao ni u Gradsku kuću, nije stigao ni u Gradsku upravu za urbanizam niti u JP „Užice razvoj“. Odgovorno tvrdim da sve dok sam na čelu Grada Užica neću potpisati jednu jedinu odluku koja nije u interesu mojih sugrađana i koja bi se protivila opštem interesu“,- istakla je užička gradonačelnica, te podsetila da je prolaz kod Trga partizana prema Ulici Petra Ćelovića deo jedinstvene urbanističke celine, kulturnog dobra pod zaštitom države i da neće biti zatvaranja.

Ovim povodom oglasio se i Gradski odbor Demokratske stranke, uz ocenu da je u pitanju pokušaj uzurpacije javne površine.

„Prolaz koji je „viđen“ za zatvaranje ima i funkciju otvora za ventilaciju samog trga koji u jednom trenutku može da primi i preko 10.000 građana. Sa ciljem pročišćenja vazduha u gradu koji obara neslavne rekorde u zagađenosti vazduha, na prostoru Trga partizana je u arhitektonskom smislu ostavljen i drugi pasaž – prolaz koji se nalazi naspram pomenutog, ali na zapadnoj strani trga i koji izlazi na dečji teren u Ulici Strahinjića Bana.

Podsećamo sugrađane da je Trg partizana otpočeo sa gradnjom 7. decembra 1959. godine a radovi su završeni 5 juna 1961. godine, te da se Trg partizana svojom urbanističkom sveobuhvatnošću, jedinstvenom urbanistički dizajniranom prostoru u formi scenske postavke na više nivoa, smatra najvišim dometom srpske arhitetkture i urbanizma.

Primenjeno urbanističko rešenje Trga partizana je svojevremeno pariski prestižni časopis „Arhitektura danas“ opisao kao sjajno idejno rešenje urbanog graditeljstva u funkciji čoveka,“ – navodi se u saopštenju Gradskog odbora Demokratske stranke, uz pitanje za gradonačelnicu da li Grad Užice učestvuje u ovom „projektu“?

Hroniku Kovid -19, sa najnovijim podacima u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga, možete pogledati na linku UžiceMedia.

A aktuelne podatke za Srbiju možete videti na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -