Ognjena Marija, Dan Svete mučenice Marina, smatra se veoma poštovanim praznikom posebno među ženama, te je običaj da se tog dana nipošto ne rade ručni radovi niti posluje u polju.

Posebno žene toga dana odbijaju čak i da „zadenu i iglu u konac“ iz strahopoštovanja prema ovom prazniku. Smatra se da na ovaj dan nijedan posao ne može doneti sreću.

„Ko slavi Ognjenu Mariju, siguran je u letinu!“

Među pravoslavcima Ognjena Marija koja, u narodnoj tradiciji slovi kao sestra Gromovnika Ilije i Svetog Pantelije, izaziva posebno strahopoštovanje.

Prema narodnom verovanju, Sveta Marina pali i kažnjava ognjem i kao Sveti Ilija koji kažnjava gromom, ona spada u „ognjevite“ svece.

Kao i Sveti Ilija i Marija pali i kažnjava ognjem. Zato se danas ništa ne radi, ni u kući, ni u polju. Ako se ovo ne ispoštuje, veruje se da će se tako svetiteljka uvrediti, pa će poslati vatru i gromove na one koji su se usudili da rade na njen dan. Postoji poslovica koja kaže: „Ko slavi Ognjenu Mariju, siguran je u letinu!“

Grmljavina na ovaj dan smatra se veoma lošim znakom. Narod kaže da to znači da je pred nama teška i sušna godina, bolest i siromaštvo. Ako danas prođemo bez nepogoda, veruje se, čeka nas napredak i mir.

U narodnom predanju čuvaju se primeri mnogih nesrećnih slučajeva koji su se dogodili na današnji dan, a kada su se neoprezni plivači udavili u rekama i jezerima. Zato se veruje da na Ognjenu Mariju treba izbegavati kupanje u „velikim vodama“.

Zaštitnica žena

Ognjena Marija se poštuje se kao borac za hrišćansku veru i važi za zaštitnicu žena.

Sveta mučenica Marina rodom je iz Antiohije, krstila se u 12. godini i rano je ostala bez majke, a otac ju je, kada je saznao da je hrišćanka, oterao od kuće.

Na putu iz Antiohije ona je srela eparha Olimvrija koji je pošao da goni hrišćane. Pošto je odbila ponuđeni brak i zbog njene vere u Gospoda Isusa Hrista, gnevni eparh naredi da je izlože najgorim mukama.

Ognjena Marija se slavi i kao krsna slava

Ognjenu Mariju slave vernici i SPC, a neke pravoslavne porodice obeležavaju je kao krsnu slavu.

Mošti ove svetiteljke počivaju u manastiru Svete Marine u Albaniji, na planini Longa iznad Ohridskog jezera. U crkvenom kalendaru praznik nije obeležen „crvenim slovom“, ali se ipak veoma poštuje.

Manastir Mileseva kod Prijepolja (Foto: Nada Tošić UžiceMedia)

Hroniku kovid -19 tokom jula u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

Hroniku kovid – 19 tokom juna možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije

- Advertisement -