25. avgust

Za program zainteresovani „Sirogojno kompani“ i „Zlatiborac“

Prema agencijskim vestima za projekat „Moja prva plata“ do sada se prijavilo 108 srpskih kompanija.

Iz užičkog kraja za sada su se prijavili „Sirogojno kompani“ i „Zlatiborac“.

Konačne liste poslodavaca sa izabranim kandidatima biće objavljene na sajtu mojaprvaplata.gov.rs, od 1. do 7. novembra.

17. avgust

Prijavljivanje poslodavaca za program „Moja prva plata“ počinje u ponedeljak, 17. avgusta. Kroz program će plate novozaposlenim mladim ljudima delom finansirati država, a sa radom će početi od novembra.

Šansu za zaposlenje preko ovog programa dobiće 10.000 mladih, a država će za tu pomoć izdvojiti dve milijarde dinara.

Program „Moja prva plata“ namenjen je onima koji su završili srednju školu ili fakultet, nemaju radnog iskustva, a u potrazi su za svojim prvim poslom.

Država će kroz ovaj program pokrivati jedan deo troškova njihove plate, dok će ostatak novca za platu ovako zaposlenih mladih ljudi obezbeđivati poslodavci.

Za one sa diplomom srednje škole, država će davati 20.000 dinara, a za mlade radnike sa fakultetskom diplomom 24.000 dinara, za period od devet meseci. To je prema najavi, za prvi probni period, prvu godinu njihovog zaposlenja. Tokom konkursa firme će prijaviti svoje potrebe za radnicima.

Poziv za prijavu poslodavaca u okviru programa objaviće Nacionalna služba za zapošljavanje, a prijavljivanje će biti preko sajta „Moja prva plata“ do 25. septembra. Poslodavac će trebati da unese opis radnih pozicija, poslova, radnih zadataka kao i ostalih uslova koje očekuje da kandidat ispuni.

Mladi, odnosno kandidati koji žele da se prijave za rad u kompanijama, moći će to da urade od 1. do 15. oktobra preko aplikacije koju kreira Kancelarija za IT i eUpravu u saradnji sa PKS, NSZ, uz podršku Ministarstva finansija i Vlade, dok će se od 1. novembra obavljati povezivanje kandidata i poslodavaca koji su oglasilili radne pozicije.

Cilj programa je, prema rečima ministra finansija Siniše Malog, da se motivišu mladi da što pre nađu posao, a da se sa druge strane olakša odluka poslodavaca da ih zaposle. Kako je naveo „najteže je naći prvi posao“, pa država ovim potezom želi da im olakša zaposlenje i sticanje prakse.

„To nije mali novac, ali je novac koji će na pravi način biti utrošen, da mladim ljudima sada, u uslovima krize kada postoji strah zbog korone damo mogućnost i poguramo ih napred, da dobiju prvu platu“, rekao je on.

Pretpostavka je, kako je istakao, da će posle devet plata mladi ostati kod istog poslodavca, ili sa iskustvom lakše naći drugi posao. Mali je kazao i da će verovatno biti drugog i trećeg kruga zapošljavanja.

- Advertisement -