Od nevremena u užičkim selima, prema prvim procenama šteta nastala posle nevremena koje je 26. maja, zahvatilo područje Karana, Lunovog Sela, Ribaševine, Trnave i deo Gostinice iznosi oko 350 miliona dinara.

Podatke o šteti u selima Lužničke doline je saopštio direktor JP “Užice razvoj” Miloš Milivojević, prilikom obilaska područja zahvaženog nevremenom krajem maja.

Od nevremena velika šteta u užičkim selima


Prema njegovim rečima posledice nevremena beleže se na putnoj infrastrukturi, mostovima i poljoprivrednim površinama.
“Na području mesnih zajednica Lunovo Selo, Ribaševina, Karan, Trnava i Gostinica oštećeno je više od 70 putnih pravaca, čija će sanacija koštati oko 63 miliona dinara. Oko 80 miliona dinara koštaće sanacija mostova i korita reke Lužnice a najveću štetu u vrednosti od oko 200 miliona dinara, obilna kiša i grad pričinili su na poljoprivrednim površinama”.


Milivojević dodaje da je JP “Užice razvoj” sačinilo izveštaj o svim oštećenim putnim pravcima i da se trenutno radi na raščišćavanju terena i sanaciji najurgentnijih tačaka, kako bi se obezbedila prohodnost i neophodna komunikacija.


Izveštaji sa procenom štete poslati su na adrese nadležnih ministarstava i Sektora za vanredne situacije, pa se očekuje i podrška države. Narednih dana biće utvrđeni i mehanizmi za podršku poljoprivrednim proizvođačima.

poplava u selima užičkog kraja (Foto: RTS/Printscreen)


Podsećamo, od nevremena izazvanog obilnim padavinama, koje je 26. maja, posle 12:00 časova, pogodilo Zapadnu Srbiju proglašena je vanredna situacija na delu teritorije grada Užica, mestima Karan, Ribaševina, Lunovo Selo, Trnava i Gostinica.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), Sektora za vanredne situacije, evakuisali su sedam lica, od kojih u mestu Karan tri odrasle osobe i dvoje dece, koja su usled izlivanja potoka nakon obilnih padavina ostala zarobljena u kući, kao i dva lica iz zaglavljenog vozila u Čačku.

Vreme narednih dana

Do kraja dana promenljivo oblačno, posle podne i uveče nestabilno, mestimično s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Lokalno se očekuju obilniji pljuskovi, ponegde uz pojavu sugradice i grada. Vetar slab i umeren jugoistočni, na jugu Banata i u donjem Podunavlju povremeno i jak. Najniža temperatura od 11 do 17 stepeni, najviša dnevna od 23 do 27 stepeni.

I za sutra, u sredu, meteorolozi najavljuju promenljivo i nestabilno, mestimično s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Slično vreme i u četvrtak, nestabilno, mestimično s kišom i lokalnim pljuskovima i grmljavinom, koji će lokalno biti izraženiji na zapadu i jugozapadu, dok će u većem delu istočne Srbije biti suvo.

- Advertisement -