Knjiga je najveći izvor informacija, znanja i ideja. Knjigama se prenose poruke kroz prostor i vreme, a one najvrednije povezuju veliki broj generacija širom sveta.

Svetski dan dan knjige i autorskih prava proslavalja se u cilju odavanja priznanja magičnim rečima koje su nas obogatile ali i u cilju podsticanja na čitanje svih slojeva društva, a naročito mladih.

Praznik potiče iz Katalonije gde je prvi put obeležen 7. oktobra 1926. godine, na dan Servantesovog rođenja. Pisac i urednik Vinsent Klavel Andres je predložio Zvaničnoj komori knjižara i izdavača Barselone da se ovaj datum proglasi Španskim danom knjige, a oni su prihvatil ideju sa tim što su svečanost pomerili za 23. april kako bi se poklopila sa velikim španskim praznikom Dijada de Sant Hordi (Sveti Đorđe ili Đurđevdan). U Kataloniji su na ovaj dan još u srednjem veku organizovane svečanosti i turniri, a običaj je bio da plemići poklanjaju damama ruže.

Svetskim danom knjige i autorskih prava proglašen je 23. april na Generalnoj koneferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. kada ga je prihvatilo oko osamdeset nacija.

U Užicu je u toku Regionalni književni festival Na pla puta„, koji okuplja književnike sa prostora bivše Jugoslavije, a traje do 25. aprila.

Učesnici Regionalnog susreta pisaca predavanja imaju tokom redovnih časova književnosti u Užičkoj gimnaziji, a uveče na Maloj sceni Narodnog pozorišta Užice javno čitaju svoje tekstove.

Učesnici festivala su: Ivan Ivanji, književnik i prevodilac, Jasminka Petrović, književnica i novinarka, Dejan Ilić, izdavač, pisac i esejista iz Beograda, Petar Matović, pesnik i esejista iz Požege.

Gosti književnog festivalla su: Nenad Veličković, književnik i univerzitetski profesor iz Sarajeva, Ružica Marjanović, profesorka književnosti u Užičkoj gimnaziji, Tanja Stupar Trifunović, književnica iz Banja Luke, Predrag Stojadinović, programer, vloger i promoter nauke i logike iz Nemačke, Ivica Prtenjača, književnik iz Zagreba, Sofija Kordić, književnica i novinarka koja stiže iz Praga, književnici Tea Tulić iz Rijeke, Kruno Lokotar iz Zagreba i Jasna Šamić koja dolazi iz Pariza, Đorđe Balmazović , član grupe Škart, doputovaće iz Ljubljane i Bob Živković ilustrator iz Beograda.

Podsećamo, Užičko čitalište je osnovano 1856. godine i imalo je dve stotine knjiga, bilo je među privh deset u Srbiji. Užice je tada imalo manje od sedam hiljada stanovnika, a Čitalište je imalo oko 70 članova.

Danas Narodna biblioteka Užice raspolaže sa knjižnim fondom od preko 190.000 knjiga, više od 130 naslova periodike, ima svoj Internet klub.

Narodna biblioteka Užice je matična biblioteka za biblioteke Zlatiborskog okruga: Arilje, Bajinu Baštu, Kosjerić, Novu Varoš, Požegu, Priboj, Prijepolje, Sjenicu i Čajetinu.

LINK group obezbedio besplatne online kurseve engleskog

Povodom Svetskog dana knjige LINK group obezbedio besplatne online kurseve engleskog u saradnji sa Narodnom bibliotekom Užice.

Uspešno se nastavlja akcija u kojoj BusinessAcademy, kao deo LINK groupa, poklanja besplatne online kurseve engleskog bibliotekama širom Srbije.

Ovoga puta, povodom Svetskog dana knjige, mogućnost da pohađaju besplatne online kurseve engleskog imaće članovi biblioteka širom naše zemlje.

U dosadašnjim akcijama učestvovalo je preko 100 edukativnih i kulturnih ustanova, u kojima je više od 400 ljudi dobilo mogućnost da besplatno pohađa neki od ponuđenih kurseva.

Ponosno objavljujemo da se akciji priključuju i biblioteke iz naših krajeva i da će mogućnost da dodatno nauče engleski jezik ili savladaju obradu teksta sada imati i članovi Narodne biblioteke Užice.

Nakon što se registruju na strani prijave, dobitnicima će biti omogućeno da putem platforme za online učenje pristupe kursevima od kuće i u vreme kada njima najviše odgovara.

Obeležavanjem Svetskog dana knjige želimo da istaknemo koliko je važno redovno čitati knjige i ulagati u sebe na ovaj način.

Pozivamo i ostale kompanije da se uključe u slične akcije kako bi na bilo koji način mogli doprineti da se poboljšaju kvalitet i uslovi života članova našeg društva.

Naša preporuka je da na Svetski dan knjige prošetate do biblioteke ili knjižare i uzmete nešto dobro za čitanje.

- Advertisement -